Uzun yaşamanın sırrı ağırlıkta!

ABD'li araştırmacılar, hem aerobik hem de kas egzersizleri yapanların, uzun yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, aerobik ve ağırlık kaldırmak gibi kasları güçlendiren etkinliklerin, ileri yaşlardakilerin egzersizin bir parçası olması gerektiği sonucuna varıldı.

Araştırma, hem aerobik hem de kas egzersizleri yapanların, bunların birini ya da diğerine yapanlara göre daha uzun yaşadıklarını ortaya koydu.

Ağırlık çalışması için spor salonlarına da gitmeye gerek yok. Ağır alışveriş torbaları taşımak, bahçede kazı işleri yapmak, pet şişe su taşımak ve pilates gibi etkinlikler de bu çalışma yerine geçebiliyor.

İngiltere Spor Tıbbı Güncesi adlı bilimsel yayında yer alan araştırmada, 60’lı ve 70’li yaşlarındaki 150 binden fazla kişiye egzersiz alışkanlıkları soruldu ve daha sonra takip edildi.

Araştırmacılar, tavsiye edilen haftalık 150 dakikalık egzersizleri yapanların daha uzun yaşadığını belirledi.

Ancak düzenli aerobik egzersizi, haftada en az bir ya da iki kere kas güçlendiren aktivitelerle birleştirenlerin daha da uzun yaşadığı tespit edildi.

İki türde egzersizleri yapanların, sonraki dokuz yılda kanser dışındaki nedenlerden ölüm riski, hiç yapmayanlara göre yüzde 47 azalıyor.

Sadece ağırlık kaldırmak riski yüzde 9 ila 22 azaltırken, sadece aerobik egzersiz yapanların riski yüzde 23-24 oranında azalttı.

Kalbi ve akciğerleri pompalayan aerobik egzersiz örnekleri arasında tempolu yürüyüş, koşma, bisiklete binme ve yüzme de sıralandı.

Çalışmada ayrıca, kadınların ağırlık kaldırma egzersizlerinden erkeklerden daha çok fayda sağladığı belirtildi.

Maryland'deki Ulusal Kanser Enstitüsü ve Iowa Üniversitesi'nden araştırma ekibi, kas güçlendirme egzersizlerinin vücudu daha ince ve kemikleri daha güçlü hale getirebileceğini ve yaşlılıkta daha sağlıklı bir yaşama yol açabileceğini açıkladı.

Çalışma yazarı Dr. Jessica Gorzelitz, "Her iki egzersiz türüne de katılanlar için ölüm riskinin en düşük olduğu bulgumuz, hem aerobik hem de kas güçlendirici faaliyetlerde bulunmak için mevcut önerilere güçlü destek sağlıyor" dedi.

Kas güçlendirme aktiviteleri için şunlar önerildi: Ağır alışveriş çantaları taşımak. Yoga. Pilates. Tai Chi. Ağırlık kaldırmak. Direnç bantları ile çalışmak. Şınav ve mekik gibi kendi vücut ağırlığınızı kullanan egzersizler yapmak. Kazma ve kürek çekme gibi ağır bahçe işleri.

Aile ve arkadaşa borç para vermenin kurallarıAile ve arkadaşa borç para vermenin kurallarıBirine borç para vermek, hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Yardım etmek istediğiniz için de duygularınız devreye girer, mantıklı hareket edemezsiniz.

 

Etiketler Egzersiz
Yorumlar
Kalan Karakter 800