Türk bilim adamlarından sevindiren buluş! Artık kemoterapi ilaçlarının yan etkisi eskisi kadar...

Türk bilim insanları kemoterapi ile ilgili yan etkileri azaltacak olan yeni bir protein parçacığı geliştirdi. Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü geliştirilen bu ilaç kemoterapinin istenmeyen yan etkilerini azaltıyor.

Güncelleme:

Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için uzun süredir çalışma yapıyordu. Bu çalışmalar sonunda nihayete erdi ve kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinin azaltılmasının önü açıldı. Özellikle kanser dokusunu hedefleyen yeni proteinlerin üretilmesi ile devam eden süreçte ilaçların yan etkisinin azaltılabileceği belirtildi.

Türk bilim adamlarından sevindiren buluş! Artık kemoterapi ilaçlarının yan etkisi eskisi kadar... resim: 0Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Güneş Esendağlı tarafından 8 kişilik bir ekip ile yürütülen hummalı çalışmalar sonunda sonuç verdi. Üretilen proteinler projenin ilk aşaması olarak kayda geçerken ikinci aşamasında ise bu proteinlerin kemoterapi ilaçları ile birleştirilmesi gündemde.

Çalışma heyecan veriyor. Yeni müjdeler yolda!

Projede ortaklaşa bir çalışma yürütüldüğünü belirten Esendağlı  “TÜBİTAK Marmara Malzeme Enstitüsü, Hacettepe Eczacılık Fakültesi ve Kanser Enstitüsü öğretim üyeleri birlikte çalışıyor” dedi. Heyecanlı olduklarının da altını çizen Güneş Esendağlı, kemoterapinin etkinliğinin artırılmaya çalıştığını ve aynı zamanda etkisinin azaltılmasının hedeflendiğini belirtti. İlacın patent girişimlerinin de sonuçlanması ile birlikte seri bir şekilde test edeceklerini ve bir an önce kanser hastalarına şifa dağıtmak istediklerini belirttiler.

Bu çalışma ile birlikte kemoterapinin en kötü yönü olarak görülen yan etkinin azaltılması ve akabinde projenin 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. İnsanlık için harika bir keşif olan bu buluş ile birlikte çağımızın en büyük hastalığı olan kanseri yenmek için güzel bir adım atılması söz konusu olacak.

Etiketler bilim Sağlık
Yorumlar
Kalan Karakter 800