Travma yaratan anılar nasıl kalıcı oluyor?

Neuroscience News'te yayınlanan habere göre, bilim insanları, uzak geçmişte yaşanan korku anları ve travma yaratan anıların "ön beyin"de nasıl saklandığını açıkladı.

1 4 KORKU ANILARI NASIL DEPOLANIYOR?
KORKU ANILARI NASIL DEPOLANIYOR?

Neuroscience News'in haberine göre, California Üniversitesinden bir grup araştırmacının fareler üzerinde yürüttüğü çalışma, uzak geçmişte yaşanan korku anlarının "ön beyin" olarak adlandırılan prefrontal korteksteki bellek nöronları arasında "kalıcı" şekilde depolandığını gösterdi.

2 4 NÖRONLAR AŞAMALI ŞEKİLDE GÜÇLENİYOR
NÖRONLAR AŞAMALI ŞEKİLDE GÜÇLENİYOR

Çalışmaya öncülük eden ve moleküler biyoloji alanında çalışmalar yürüten Prof. Jun-Hyeong Cho, travmatik olaylardan sonra prefrontal bellekteki nöronların aşamalı şekilde güçlendiğini ve beyin zarı olarak bilinen serebral kortekste kalıcı formlar oluşturması için kritik rol oynağını söyledi.

3 4 HATIRLANDIĞINDA AKTİF HALE GELİYOR
HATIRLANDIĞINDA AKTİF HALE GELİYOR

Jun-Hyeong Cho, prefrontal kortekste, travma anında aktif olan ve travmatik olay hatırlandığında yeniden aktif hale geçen bir nöron grubu tespit ettiklerini açıkladı.

4 4 ANILARIN HATIRLANMASI ENGELLENİYOR
ANILARIN HATIRLANMASI ENGELLENİYOR

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, bu nöron grubunun aktiviteleri durdurulduğunda korku anlarının hatırlanmasının engellendiği aktarıldı.

Çalışma "Nature Neuroscience" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800