Tatlı tüketimine dikkat! En sağlıklısı hangisi?

Bayramda tatlı tüketimi artıyor. Aşırı tatlı tüketimi ise sağlık açısından oldukça riskli. Peki bayram ziyaretinde ikram edilen tatlılar ne kadar ve nasıl tüketilmeli? İşte en sağlıklı tatlı tüketimi yolları...

Güncelleme:

Tatlılar aşırı miktarda tüketilirse zararlı olabilir. Tatlılar, özellikle ilave şeker oranı yüksek olanlar, kilo alımına ve obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskinin artmasına yol açabilir. Ayrıca, sık tatlı tüketilip uygun diş hijyeni sağlanmazsa diş boşluklarına neden olabiliyor. Öte yandan taze veya kuru meyveler gibi doğal tatlandırıcılar veya tam gıda içerikleriyle yapılan tatlıları seçmek, ilave şekerle yapılanlara kıyasla daha sağlıklı bir seçenektir.

Yapay tatlandırıcıların zararları neler?

Yapay tatlandırıcılar insan vücudunu farklı şekillerde etkileyebilir. Bazıları, kalorisi olmayan veya düşük kalorili olduğu için, kilo verme veya kilo kontrolü amacıyla kullanılmaktadır. Ancak, yapay tatlandırıcılar hakkında yapılan bazı araştırmalar, bu tatlandırıcıların insan sağlığına bazı olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir.

Örneğin, bazı yapay tatlandırıcılar kan şekeri seviyelerini etkileyebilir ve insülin direncini artırabilir. Bu, tip 2 diyabet riskini artırabilir. Ayrıca, yapay tatlandırıcıların aşırı tüketimi, vücudun normal tat alma mekanizmalarını değiştirebilir ve tat hassasiyetini azaltabilir. Bu nedenle, aşırı kullanımı tatlı yiyeceklere karşı bağımlılık yaratabilir.

Tatlı tüketimine dikkat! En sağlıklısı hangisi? resim: 0

Bazı araştırmalar, yapay tatlandırıcıların bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de göstermektedir. Bazı yapay tatlandırıcılar, bağırsak mikrobiyotasını değiştirerek bağırsak sağlığını etkileyebilir. Ayrıca, bazı yapay tatlandırıcılar baş ağrısı, mide bulantısı ve diğer yan etkilere neden olabilir. Yapay tatlandırıcıların aşırı kullanımı, sağlığa zararlı olabileceği için, tüketim miktarının sınırlı tutulması önerilir.

Sütlü tatlı daha sağlıklı mı?

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman'ın önerisi ise tatlıyı sağlıklı hale getirmek için proteinle birlikte yemek;

"Tatlılara ekleyeceğiniz veya birlikte tüketeceğiniz ceviz, fındık, süt gibi protein içerikli besinler tatlıdaki şekerin kanınıza çok daha yavaş karışmasına ve dolayısıyla kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur. Kan şekerinizi dengede tutmak da Ramazanda hem kilo alımının hem de şeker sorunlarının önüne geçmeye katkı sağlar.

Şerbetli tatlıların zararı nedir?

Şerbetli tatlılar kan şekerinizi çok daha hızlı yükseltir ve bu da gerek o gün gerekse ertesi gün kan şekerinizde dengesizliklere ve çabuk acıkmanıza yol açabilir. Sütlü tatlılar ise içeriğindeki protein sayesinde kan şekerinizi olumsuz etkilemez. Sütlü tatlılarınızı ceviz veya nar gibi posalı besinlerle tüketmeniz durumunda da tatlının kana karışma hızı azalır ve kan şekerinizi dengede tutar. Tatlı isteği olduğunda bir-iki porsiyon meyve tüketerek daha düşük yoğunlukta bir tattan keyif almaya başlayabilirsiniz. Düzenli ama ölçülü meyve tüketmek zamanla tatlı isteğinizi azaltabilir."

Etiketler bayram
Yorumlar
Kalan Karakter 800