Sonbahar depresyonundan bu 10 adımla kurtulun!

Sonbahar Depresyonu ya da Sonbahar Anksiyetesi (kaygı bozukluğu) yılın bir mevsiminden diğerine geçişin kişiler için zorlayıcı olması olarak basitçe açıklanabilir. Peki sonbahar depresyonundan nasıl kurtulunur?

Güncelleme:

Geldi eylül ayları, Depreşti gönül yayları

Edip Kâmil Bengi/İstanbul

Sonbahar mevsiminin başladığını; takvimler kadar şehirdeki araç trafiğinin artışı ya da marketlerdeki defter-kalem promosyonlu satışlar da anlatır bize kendi dili ile. Artık güneşten terlediğimiz günler, ‘Sorun sende değil…” diye mırıldanan bir yaz aşkı gibi usulca uzaklaşır bizden, git gide soluk bir fotoğraf karesine dönüşerek. Artık ne sadece bir t-shirt ile ne de gömlek giyerek çıkamazsınız dışarı. Gündüzler erken kararır; yağmurlar sıklaşır, ağaçlar belini büker ve birikir kaldırımlarda kahverengi yapraklar. Yaz geçer, gelmiştir artık doğalgaz faturaları, pike-battaniyeleri, pardösüsü ve depresyonu ile 2023 sonbaharı…

Sonbahar depresyonundan bu 10 adımla kurtulun! resim: 0

Kolay mı bir mevsimden ötekine kapağı atmak!?

‘Sonbahar Depresyonu’ ya da ‘Sonbahar Anksiyetesi’ (kaygı bozukluğu) yılın bir mevsiminden diğerine geçişin kişiler için zorlayıcı olması olarak basitçe açıklanabilir. Sonbahar kaygılı ruh hali Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu(SAD) olarak tanım buluyor kendine ruhbilimde. ‘Sonbahar Depresyonu’nun yani SAD'ın kesin nedeni veya nedeni tam olarak belirli olmasa da genellikle kısa sonbahar ve kış günlerinde güneş ışığının eksikliğiyle ilişkilendirilen bir durum. Güneş ışığının azalmasının beynin hipotalamus adı verilen kısmının düzgün çalışmasını etkilediğini düşünmekte uzmanlar. Özetle ‘Sonbahar Depresyonu’nun katili ani güneş ışığı eksikliğinin olumsuz etkileri. İşte benimsemek isteyebileceğiniz en geçerli anti-sonbahar depresyonu ritüelleri…

Sonbahar depresyonundan bu 10 adımla kurtulun! resim: 1

1- Zihninizi sonbahara şu an hazırlayın

Yazdan sonbahara sonra da kışa geçişe hazırlanmak yalnızca gardırop düzenlemeleriyle veya evinizi yeni sezona hazırlamakla sınırlı kalmamalı: zihninizi de değişime hazırlamalısınız. Uzmanlar, ruh halini iyileştiren faaliyetlere düzenli olarak zaman ayırmanın insanların fiziksel ve psikolojik olarak daha sağlıklı hissetmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu nedenle siz de sonbaharın ilk günlerinden başlayarak keyifli aktiviteler yaparak, arkadaş grubu sohbetleri ve gezileri başlatarak, eğlenceli hobiler seçerek ve kulüplere veya toplum hizmetlerine katılarak kendinizi kış sezonuna hazırlamaya adım atabilirsiniz. Bu aktivitelere önceden düzenli olarak katılmanın, sonbahar hüznü başladıktan sonra sıfırdan başlamaya çalışmaktan çok daha kolay olduğunu ekleyelim.

2- Düzenli bir günlük tutun

Düşüncelerinizi yazmanın ruh haliniz üzerinde süper olumlu bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Bilmiyorduysanız günlük tumanın, size sonbahara girerken taşıdığınız kimi olumsuz duygularınızı sisteminizden atmanıza yardımcı olabileceğini hesaba katmalısınız. Günlük tutmak depresyonla başa çıkmanıza nasıl yardımcı olabilir? Uzmanlara göre, günlük tutmak hayattaki sorunları önceliklendirmeye ve depresyon tetikleyicilerimizi belirlememize ve ayrıca ruh halinizi de iyileştirmeye yardımcı olan şeyleri belirlemenize yardımcı olarak çalışıyor.

3- Uykudan önce sıcak süt için

Sıcak, sütlü bir içecek yatmadan önce yalnızca çocukların sevdiğim bir şey değil. Sütlü olmasa bile sıcak bir içecek kendimizi rahat hissetmenize yardımcı olur. Sütü sevmiyorsanız biraz ballı bitki çayını deneyin. Sıcak sütlü içeceklerin uykuyu artırmaya yardımcı olduğuna dair yaygın bir teori var ve bunun nedeni sütün, beyni serotonin üretmeye teşvik eden amino asit olan triptofan
içermesidir. Bu, rahatlamayı teşvik eden sakinleştirici bir hormon. Bu uykunuzu getirmese bile kesinlikle tedavi edici bu nedenle mutlaka deneyin!

4- Yeterli D vitamini alın

Günümüzde, D vitamini eksikliği depresif belirtileri arasında ciddi bir risk faktörü sayılıyor. Uzmanlara göre, SAD'li kişilerde bu vitaminin düşük diyet alımından veya yeterli güneş ışığına maruz kalmamasından kaynaklanan düşük D vitamini seviyeleri bulunmakta. Uzmanlar, gün boyunca yeterince güneş ışığı almanızı sağlamak ve D vitamini açısından zengin gıdaları diyetimize dahil etmenin akıllıca olduğu görüşündeler.

5- Sabahları yatağınızı mutlaka toplayın!

Yatağınız evinizdeki en kutsal bir yerdir. Günün sonunda inzivaya çekilebileceğiniz ve rahatlığının sizi huzurlu bir uykuya sürükleyeceğini umduğunuz uyku mekânı işte burasıdır. Âdeta mutlak sığınağınız gibidir. Belki çarşaflarınızı hemen yeni(cildinize zarar vermeyen %100 pamuk) bir takımla değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Geceler serinlediğinde güzel, kabarık bir pike ya da battaniye eklemeyi de düşünün. Her zaman yeni çamaşırları yıkayın ve önce ütüleyin. Yatmadan önce sıcak bir aromaterapi banyosu yapın, belki uyumak için biraz lavanta esansiyel yağı karışımı ekleyin veya lavanta kokulu mumumu yakın ve artık uykuya hazır olduğunuzda yorganınızın altına girin, böylece hoş bir kozaya bürünmüş olursunuz ve elinizi karnınıza koyarken birkaç derin nefes alın. Derin derin nefes alın. Siz mışıl mışıl bir uykuya dalarken, günün endişelerinin ardınızda kalmasına izin verin. Sabah olup, uyandığınızda ilk işiniz uyku mabedinizi toplamak olsun.

6- Zamana duyarlı akıllı aydınlatma

Zaman ayarlı aydınlatma, eviniz için mükemmel bir ek güvenlikten daha fazlasıdır; evinize dışarıdan bir ışıltı verir ve böylece onu sıcacık kılar. Bir lambaya veya tavan lambasına zamana duyarlı bir ampul eklemek, özellikle eve ilk gelenin siz olduğunuzu biliyorsanız, karanlık akşamların daha az korkutucu görünmesini sağlamanın önemli bir yoludur. Böylece gerçekten biraz eğlenebilirsiniz!

7- Açık havanın keyfini çıkarın

Aşırı yağmur yağmadığı sürece sonbahar havası açık havada zaman geçirmek için son derece rahat ve çok tatmin edicidir! Yapraklar, hâlâ yeşil olan çimenler ve kuşlar önümüzdeki mevsim için uçup gitmeden önce hâlâ mutlu bir şekilde cıvıldıyor. Yapılacak o kadar çok şey var ki... Parkta yürüyüşlerden gerçekten en iyi şekilde yararlanmanın en iyi zamanı. Açık havada yürüyüş ile bedeniniz endorfin salgılar ve kendinizi daha mutlu hissedersiniz.

8- Kendinize yeni hedefler belirleyin

Yeni yılda olduğu gibi, sonbahar da önümüzdeki aylar için bazı hedefler belirlemek için mükemmel bir zamandır. Bu yüzden sonbahar başlangıcını başarmak istediklerinizin bir listesini oluşturmak için kullanabilirsiniz. Her ne yapmak istiyorsanız, onu bir öncelik haline getirin ve bunu nasıl yapabileceğinizi araştırın. Mevsim değişikliğinden ilham alın! Eğer kendinizi motive ederek, kışkırtmak istiyorsanız, doğru kokuya sahip bir mumun beyninizi gerçekten uyandırabilir. Bir adım daha ileri gidin, niyet listenizi yazın ve belki de başarmak istediğiniz şeyin bir fotoğrafıyla birlikte bazı pozitif enerji kristalleri ekleyin ve iyi hislerin evinize gelmesine izin verin. Olumlu bir zihinsel tutumun olmak istediğiniz yere ulaşmanıza gerçekten yardımcı olabileceğine önce kendiniz inanırsanız, gerisi kendiliğinden hallolacaktır.

9- Sağlıklı bir sonbahar sunağı yaratın

Doğal ve sade bir sunak gerçekten sakinleşmeye ve rahatlamaya yardımcı olur. Tarçın, limon otu ve portakal içeren bir mum veya dinlendirici esansiyel yağlara sahip bir yağları deneyin. Hangisini tercih ederseniz edin, ancak güzel, doğal şeylerden oluşan bir koleksiyonla çevrelenmiş bir mum yakmanın meditasyon yapmanıza ve kaygıyı azaltmaya odaklanmanıza yardımcı olacağı garanti. Işıkları kısın, sakinleştirici bir müzik çalın, göreceksiniz ki bu son derece dinlendirici ve onarıcı!

10- Sonbahar duman temizliği

Yalnızca basit bir demet kurutulmuş çiçek, sonbaharı kelimenin tam anlamıyla karşılayan inanılmaz bir aroma sağlayabilir! Kurutulmuş çiçekler veya şifalı bitkiler gerçekten inanılmaz derecede güçlüdür ve aslında kötü kokuları da temizlemeye yardımcı olur. Buhur, Orta Doğu baharatları ve Asya kokusunu düşünün; hepsi çeşitli bitki ve çiçeklerden oluşan tütsü çubuklarının yakılmasından gelir. Örneğin, adaçayı mükemmel bir şifacıdır, bu nedenle eğer bir hastalık varsa ya da kendinizi kötü hissediyorsanız, adaçayı yakmayı deneyin ama dumanı asla solumayın, onun tercih ettiğiniz alana yerleşmesine izin verin ve aromanın tadını çıkarın.

Etiketler sonbahar
Yorumlar
Kalan Karakter 800