Sigara içmenin zihinsel hastalıklar üzerinde etkileri!

Yapılan son araştırmaya göre, sigara içmenin zihinsel sağlık sorunlarına, özellikle depresyon ve bipolar bozukluğa, yol açma riskini artırdığı ve hastaneye yatma olasılığını yüzde 250 kadar artırdığı belirlendi.

 Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, Birleşik Krallık merkezli Biobank veritabanında bulunan 350 bin kişiye ait genetik verileri inceledi.

Hastaneye yatma riski yüzde 250 

Araştırmayı yürüten Aarhus Üniversitesi Kantitatif Genetik ve Genomik Merkezi'nden Doug Speed, verilere dayanarak, katılımcıların yüzde 90'ının 20 yaşından önce sigara içmeye başladığını ve genellikle 30'larında zihinsel sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvurduklarını söyledi. Speed, "Sigara içmek zihinsel sağlık sorunlarına katkıda bulunuyor. Elbette, sigara tek başına bir neden değil, ancak akıl sağlığı sorunları nedeniyle hastaneye yatma riskini yüzde 250 oranında artırdığı gözlemlendi" dedi.

Speed, ayrıca sigaranın özellikle depresyon ve bipolar bozukluğa yol açtığına dikkat çekti. Araştırmanın bir parçası olarak Kanadalı iki araştırmacıyla çalışan Speed, tütün ürünlerini kullanan bireylerde "sigarayla ilişkilendirilen" genlerin bulunduğunu gözlemlediklerini de belirtti. Ayrıca, bu genlere sahip olup sigara içmeyen kişilerin, bu genlere sahip sigara içen kişilere göre ruhsal sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığının daha düşük olduğunu ifade etti.

Etiketler sigara
Yorumlar
Kalan Karakter 800