Ne kadar uyuyorsunuz? Uyku araştırması ve düzenli uyku tavsiyeleri

Boston'da bulunan Brigham and Women's Hospital tarafından yapılan bir araştırma günümüzde insanların ne kadar uyuduğuyla alakalı ilgi çekici sonuçlar ortaya koyuyor ve düzenli uykunun önemini vurguluyor.

Güncelleme:

42.000'den fazla kişinin katıldığı ve katılımcıların Apple Watch verilerinin kullanıldığı bu araştırma, en az 10 günlük veri paylaşan kullanıcılar arasında ortalama uyku süresinin 6 saat 27 dakika olduğunu söylüyor. Ayrıca toplanan verilere göre katılımcıların yüzde 29'undan fazlası günde 6 saatten az uyuyor.

Yapılan bu çalışma insanları kalp sağlının 8 önemli unsuru konusunda eğiten Amerikan Kalp Derneği'nin "Life's Essential 8" isimli sekiz bölümlük serisinin ilk bölümünü oluşturuyor. Bu sekiz bölüm ise şu şekilde: Daha iyi uyku, daha iyi beslenme, daha çok fiziksel aktivite, kilo yönetimi, düşük kolesterol, düşük kan şekeri, düşük kan basıncı ve sigara içmemek.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre insanların geceleri 7 ila 9 saat arası uyuması öneriliyor. Daha az uyumak ise kardiyovasküler hastalık, bilişsel gerileme ve bunama, depresyon, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek kolesterol ve obezite riskini artırıyor.

Ayrıca çalışma gösteriyor ki insanların hafta içi gece yarısından önce yatma oranı yüzde 66,4 iken bu oran hafta sonları yüzde 56,6'ya düşüyor.

Ne kadar uyuyorsunuz? Uyku araştırması ve düzenli uyku tavsiyeleri resim: 0

Brigham and Women's Hospital'in uyku alışkanlığınızı geliştirmeniz için tavsiyeleri şu şekilde:

  • Uykunuzu ölçün: Bunun için bu araştırmanın oluşmasına vesile olan Apple Watch gibi akıllı saatleri ve diğer giyilebilir cihazları kullanabilirsiniz.
  • Rutin oluşturun: Uzmanlar belirli bir uyuma ve uyanma vaktinizin olmasını öneriyor. Uyumadan önce beyninizin rahatlamasına izin vermek için yatmadan önce ekrana bakma sürenizi azaltın.
  • Tutarlı olun: Her gece 7-9 saat arası uyumanız zor olabilir, ancak uzmanlara göre uyku alışkanlığınızı geliştirmek bir süreç olduğundan rutininiz oluştukça bu sürelere ulaşmanız kolaylaşacaktır.

Amerikan Kalp Derneğine göre iyi ve düzenli uykunun faydaları ise şunlardır:

  • Hücrelerin, dokuların ve kan damarlarının iyileşmesi ve onarımı artar
  • Bağışıklık sisteminiz güçlenir
  • Ruh haliniz iyileşir ve enerjiniz artar
  • Uyanıklık, karar verme, odaklanma, öğrenme, hafıza, muhakeme ve problem çözme dahil olmak üzere tüm beyin fonksiyonlarınız iyileşir

Peki siz geceleri kaç saat uyuyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz.

Etiketler uyku
Yorumlar
Kalan Karakter 800