Mobbing nedir, nasıl ispatlanabilir?
Kişilerin iş hayatında sık sık rastladığı durumlardan birisi olan mobbing ile ilgili bilinmesi gereken çok ayrıntı var. Mobbing ne anlama gelir, nasıl ispatlanır, tazminat hakkı var mı? Mobbing ile ilgili tüm detaylar yazımızda...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGİZLİ YA DA DOLAYLI YAPILIR
‘Mobbing’; işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından sistematik bir şekilde gerçekleştirilen, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan davranış ve tutumlardır.
Mobbinge maruz kalan kişinin, kişilik değerleri aşınır, mesleki durumu, sosyal ilişkileri veya sağlığı zarar görür. Maruz kaldığı davranış ve tutumlar, kötü niyetli ve kasıtlıdır, doğrudan, gizli ya da dolaylı olarak yapılabilir.
Mobbing duygusal bir saldırıdır; yaş, ırk, cinsiyet ayırımı gözetmeden taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye ya da gruba yönelir. Rastgele olmayan mobbingin amacı, kişiyi ya da grubu iş yaşamından dışlamak, pasifize etmek ve yıpratmaktır.
MOBBİNG ŞARTLARI NELERDİR?
En önemli şart, kötü muamele ve yıldırmanın işyerinde olmasıdır, çünkü mobbing sadece hukuki anlamda işyerinde gerçekleşir.
Mobbingi üstler tarafından astlarına uygulanabileceği gibi, astları tarafından üstlerine de uygulanabilir ya da eşitler arasında da gerçekleşebilir.
Sistemli bir şekilde yapılmalı, süreklilik arz etmeli, tekrar tekrar gerçekleşmelidir. Mobbingin hedefi işyerindeki kişinin yılması, pasifize edilmesi ve işten uzaklaştırılması olarak belirlenmiştir.
Mobbinde uğrayan kişinin, mesleki durumunda veya sağlığında zarar oluşmuş olmalıdır. Kişiye yönelik olumsuz tutum ve davranışlar, eylem, işlem ve ihmallerden oluşmalıdır.
MOBBİNG NASIL İSPATLANIR?
Mobbinge uğruyorsanız ne yapmalısınız? Öncelikler sakinliğinizi korumaya çalışın. Temkinli ve ölçülü bir biçimde size mobbing yapan kişiyi uyarın. Mobbingin bir insan hakları ihlali olduğunu belirtin ve durdurulmasını talep edin. Olumlu cevap alamıyorsanız silsile yoluyla yöneticilerinize başvurun.
MOBBİNG GÜNLÜĞÜ NEDİR?
Ayrıca bir mobbing günlüğü tutmanız da size fayda sağlayacaktır.
Çatışma hangi konuda başladı?
. Hangi tarihte kiminle başladı?
Daha sonra yer, tarih ve mümkünse saat vererek aşama aşama, gün gün nasıl devam etti, sürece ilişkin notlar alın.
Bu olaylar kimlerin gözü önünde gerçekleşti?
- Kimler duydu? Ne sıklıkla devam etti?
- Savunma ne zaman istendi?
- Soruşturma ne zaman açıldı?
- Savunma nasıl yapıldı?
- Ceza ne zaman verildi?
- Cezaya itiraz edildi mi?
- Dava açıldı mı?
Varsa yazışmalar, mesajlar, e-postaları saklayın. Alo 170'i arayarak, işyerlerinde psikolojik taciz konusunda uzman psikologlardan destek alın, şikayetin resmi olarak kayda girmesini sağlayın.
Akıllı cihazlara dikkat! Kadınlar ve çocuklar da görülüyorAkıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan nikelin uzun süre cilde temas etmesi halinde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.