Maymun çiçeği virüsü nedir?

Özellikle Afrika ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsü, koronavirüs salgınından sonra insanları en çok endişelendiren virüslerdendir. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir?

Güncelleme:

Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox), 1970’lerden günümüze kadar özellikle Afrika ülkelerinde görülen bir hastalıktır. Nadir olan görülen bu hastalık, son zamanlarda yaygınlaşmıştır. Koronavirüsten sonra maymun çiçeği hastalığı, yeni bir salgın ihtimali olarak görülmüştür. Ancak şu an ciddi bir yayılım göstermemektedir.

Maymun çiçeği hastalığı 1958’de, iki maymun üzerinde araştırma yaparken keşfedilmiştir. Enfekte olmuş fare, sıçan, sincap gibi kemirgenlerin insana temas etmesiyle bulaşmaktadır. Ancak bazı durumlarda enfekte insandan başka insanlara da cilt teması yoluyla geçmektedir.

Maymun çiçeği virüsü yoğun olarak Afrika ülkelerinde görülse de, Afrika dışı ülkelerde de görülmüştür. 2003’te Amerika Birleşik Devletleri’nde maymun çiçeği salgını görülmüştür. ABD’de görülen bu salgın, Afrika dışında görülen ilk maymun çiçeği salgınıdır. Bu salgın Gana’dan Teksas’a ithal edilen enfekte hayvanlar yoluyla olmuştur. Enfekte kemirgenler sayesinde, maymun çiçeği virüsü evcil köpeklere bulaşmıştır. Bunun sonucunda Amerika’nın orta batısında 47 kişi maymun çiçeği virüsüne yakalanmıştır.

2001 yılında ise Nijerya’dan ABD’ye giden birinde maymun çiçeği virüsü görülmüştür. 2022’de de Avrupa, Amerika ve Avustralya’da maymun çiçeği virüsü görülmüştür.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü kaynaklı enfeksiyon, bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlar aracılığıyla insana bulaşır. Yaban hayvanları da bu virüsün insanlara bulaşmasında büyük bir rol oynar. Virüsle enfekte olmuş hayvanların ısırması, vücut sıvılarına, derilerine veya hastalıktan kaynaklı döküntülerine dokunmak, enfekte bir hayvanın yeterince pişmemiş etini tüketmek, kürkünü kullanmak gibi pek çok durum, hastalığın bulaşma yolları arasında yer alır. Maymun çiçeği virüsü insanlar arasında da kolayca yayılarak bir salgın haline dönüşebilir.

Hasta kişinin vücudundaki döküntüler ve kabarcıklar içindeki sıvılar, hastalık etkenlerini barındırır ve bu nedenle hasta bireyin döküntülerine dokunmak, aynı giysileri, havluları veya yatakları kullanmak gibi durumlar hastalığın kolayca bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla yayılan damlacıklar da hastalığın bulaşması için bir risk oluşturur.

Benzer cilt lezyonlarına sahip olan kişiler, hijyenik önlemlere dikkat ederek hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Teşhis konulan kişilerle temas minimum seviyede tutulmalı ve mümkünse karantina uygulanmalıdır. Bu şekilde, maymun çiçeği hastalığının yayılması engellenebilir ve insan sağlığı korunabilir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri

Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığıyla benzerlik göstermektedir, fakat çiçek hastalığına göre daha hafiftir.  Maymun çiçeği ile çiçek hastalığı arasındaki en büyük fark; maymun çiçeği hastalığında lenf düğümleri şişer, çiçek hastalığında ise böyle bir belirti görülmemektedir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Üşüme
  • Vücut ve kas ağrıları
  • Lenf bezlerinin şişmesi
  • Ciltte kabarcık ve döküntüler

Maymun çiçeği virüsünde, ciltteki döküntüler genellikle 3-4 sonra iyileşir. Maymun çiçeği virüsünde ölüm oranı %3 ile %6 arasındandır.

Maymun çiçeğine karşı alınabilecek önlemler

  • Hijyene dikkat edilmelidir.
  • Çiğ et tüketilmemelidir. Et tüketiminde, etin iyi pişmiş olmasına özen gösterilmelidir.
  • Hastalıkta enfekte olması ihtimaline karşılık hiçbir hayvana temas edilmemelidir.
  • Enfekte olan kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
  • Enfekte olan kişilerle ilgilenen kişiler koruyucu ekipman kullanmalıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter 800