Mantar zehirlenmelerine dikkat! Organ yetmezliğine de neden oluyor

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak, zehirlenmenin organ yetmezliğine de neden olabileceğini belirtti.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya'nın görüşlerine yer verildi. Kaya, tüm zehirlenme vakaları içinde acil servise başvuruların yüzde 10'unun mantar zehirlenmelerinden kaynaklandığını bildirdi.

Vakaların yüzde 70'inin 6 yaşın altındaki çocukları içerdiğini vurgulayan Kaya, mantar zehirlenmelerinin basit şikayetlerden başlayarak karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gibi ciddi klinik durumlara yol açabilen bir tablo oluşturabildiğini ifade etti. Ayrıca, mantarın bilinçsiz tüketilmesinin getirdiği risklere dikkat çeken Kaya, "Yıllardır bu mantarı tüketiyoruz, hiçbirimize bir şey olmuyor" gibi bir yaklaşımın sakıncalı olduğunu belirtti.

Karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor

"Mantarı ısıttık, pişirdik, dondurduk, bu zehirini kaybetmiştir" gibi bir inancın doğru olmadığını vurgulayan Kaya, mantarların ısıya dayanıklı olduğunu ve toksin etkisinin devam ettiğine dikkat çekti. Mantar türlerinin zehirliliğini anlamak için sadece görünümüne güvenmemek gerektiğini belirten Kaya, özellikle amanita grubu mantarların karaciğer yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabileceğini ifade etti.

İlk 6 saatteki belirtiler önemli

Mantar zehirlenmelerinde şikayetlerin erken veya geç başlamasının önemine değinen Kaya, ilk 2 saat içinde başlayan zehirlenmelerin daha iyi seyirli olduğunu, ancak 6 saatten sonra belirtiler ortaya çıkıyorsa durumun daha ciddi olduğunu belirtti. Kaya, mantar zehirlenmesi şüphesi olan kişilere acil servise başvurmayı ve sıvı-elektrolit tedavisi almayı önerdi. Ayrıca, aktif kömür uygulamasının yapılması ve uygun ilaçların kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Böbrek yetmezliği gibi komplikasyonların gelişme ihtimali olduğu için tedavinin aksatılmaması gerektiğini belirtti.

Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

  • Tansiyon düşüklüğü
  • Uyku hali
  • Bulanık görme
  • Yüz ve boyunda kızarma
  • Nabızda artış
  • Ağızda metal tadı
  • Kusma ve bulantı ile terleme
Yorumlar
Kalan Karakter 800