Kontrolsüz kullanılan vitaminlere dikkat! Organlara zarar verebilir...

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, kontrolsüz kullanılan vitamin ve takviye ürünlerin organlara zarar vererek, sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dengeli beslenme ve düzenli uykunun yeterli olduğunu vurgulayarak, özel hastalığı veya vitamin emilimiyle ilgili rahatsızlığı olmayan bireylerin sağlıklı beslenme yoluyla gerekli tüm vitaminleri alabileceğini belirtti. Ekuklu, kış aylarında C vitamini zengini besinlere öncelik verilmesinin bulaşıcı hastalıklarla mücadelede yardımcı olabileceğini ifade etti. Ancak, içeriği belirsiz, internetten satın alınan ve 'bağışıklık sistemini güçlendiriyor' denilerek tüketilen vitaminlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Vitaminler organlara zarar verebilir

Sağlık için kontrolsüz bir şekilde kullanılan vitaminlerin zararlı olabileceğine dikkat çeken Ekuklu, bilimsel olarak kanıtlanmış destek ürünlerinin hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi. Kontrolsüz alınan vitaminlerin ve benzeri ürünlerin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Ekuklu, her ürünün vücut tarafından emildikten sonra karaciğer ve böbrek gibi organlara zarar verebileceğini, aşırı alındığında tansiyonu yükseltebileceğini, kanı sulandırabileceğini ve basit bir kanamanın kontrolünü zorlaştırabileceğini açıkladı.

Ekuklu, bitkilerin ilaç yapımında kullanıldığını ancak bu bitkilerin kontrollü ve belirli dozlarda kullanılması gerektiğini vurgulayarak, tıpta kullanılan maddelerin zehir etkisi yapmaması için belirli bir doza kadar verildiğini ifade etti. Son olarak, her ilacın yaş gruplarına göre belirlenmiş bir dozu olduğunu hatırlatarak, bilinçsizce hareket edilmesinin olumsuz etkilere neden olabileceğini ve bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 

Etiketler vitamin
Yorumlar
Kalan Karakter 800