Konserve nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?

Kış mevsimi için evlerde konserveler yapılmaya başlandı. Hijyenik şartlarda ve doğru koşullarda yapılan konserve sağlıklı bir sebze saklama yöntemiyken, konserve yapımında gerçekleşebilecek bazı hatalar ise ölümcül sonuçlara neden olabilir.

1 10 KONSERVE YAPIMINDA 5 KURAL
KONSERVE YAPIMINDA 5 KURAL

Daha sonra tüketilecek sebze ve meyvelerin sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlama ve saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hijyene dikkat edilmeden, doğru bir şekilde hazırlanmayan sebze ve meyveler sağlık açısından tehlike oluşturabiliyor.

2 10 KONSERVE ISISI KAÇ DERECE OLMALI?
 KONSERVE ISISI KAÇ DERECE OLMALI?

Konserve yapmanın temel amacı, yiyeceklerde bulunan mikroorganizmaları yok etmek ve yeni mikroorganizmaların oluşmasını engellemektir. Besinler cam ya da mikroorganizmaların çoğalamayacağı kaplara konulur ve daha sonra gelişebilecek zararlı mikroorganizmaları yok edecek bir sıcaklık derecesine kadar ısıtılır.

3 10 VİTAMİN KAYBI OLUYOR
VİTAMİN KAYBI OLUYOR

Mikroorganizmalar besine ulaşamadığından, kaplar kapalı kaldığı sürece gıda korunmuş olur. Tüm besinlerin işlenmesinde olduğu gibi konserveleme sürecinde de bazı besin kayıpları ortaya çıkmaktadır. C vitamini ve tiamin (B1 vitamini) ısıya duyarlıdır ve konserve yapmanın meyve ve sebzelerde bu vitaminlerin değişen miktarlarının yok olduğu belirlenmiştir. B vitaminleri suda çözünür ve bunların değişen bir kısmı, kutuyu açtığımızda genellikle kullanmadığımız konserve sıvısında çözülebilir. Konserve yapıldıktan sonra kalan vitaminler, oksijenin gıdaya ulaşmasını engellediği için depolama sırasında iyi korunur ve bu da vitaminleri oksidasyon yoluyla yıkımdan korur.

4 10 KONSERVE YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
 KONSERVE YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Diyetisyen Betül Merd, konserve yaparken dikkat edilecek kuralları şöyle sıraladı:

Kavanozların kapakları kontrol edildikten sonra kapatılmalı, kapaklar ısıya dayanıklı olmalıdır. Kapakların metal bölümlerin konserve içeriği ile temas etmemesi, kırık olmaması, conta lastiğinin sağlam veya zedelenmiş olmaması gerekir.

5 10 KAVANOZLAR VE KAPAKLAR
KAVANOZLAR VE KAPAKLAR

Kavanoz ve kapakları yıkanmalıdır. Özellikle cam kavanozlar kullanılmadan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar 2-3 defa yıkandıktan sonra kullanılabilirken, kapakları sadece bir kez kullanmak gerekir. Kavanozlar ve kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir.

6 10 FAZLA DOLDURMAYIN
FAZLA DOLDURMAYIN

Kavanozlar fazla doldurulmamalıdır. Kavanozun üst kısmına yapışması muhtemel parçalar kapağın iyi kapanmasına engel olabilmektedir. Kavanoz hava aldığı için içindeki konservenin bozulma süreci hızlanacaktır.

Güvenli ve sağlıklı konserve yapımında sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır.

7 10 MEYVE VE SEBZE SEÇİMİ ÖNEMLİ
MEYVE VE SEBZE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Konservenin açıldığı gün ya da 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklanmalıdır. Çok sıcak ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserveler lezzetlerini ve kalitelerini kaybetmektedir.

Konserve için doğru meyve ve sebzenin seçilmesi önemlidir. Hazırlanma aşamasında meyve ve sebzelerin satın alınmasından tüketimine kadarki tüm aşamalarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Meyve ve sebzeler taze, olgunlaşmış olmalı ve içinde çürük bulunmamalıdır.

8 10 AÇILINCA TÜKETİLMELİ
AÇILINCA TÜKETİLMELİ

Konserveler açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmediğinde ‘clostridium botulinum’ bakterisi üreyebilmektedir. Bu bakteri, gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Bu bakterinin dünyada bilinen en güçlü zehirlerden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı bilinmektedir. Konservelerde fazlaca üreyebilen bu bakteri kendini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşmeyle belli eder. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir.

9 10 KAVANOZU TERS ÇEVİRMEK ŞART MI?
KAVANOZU TERS ÇEVİRMEK ŞART MI?

Konserve yaparken kavanoz doldurulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemlidir. Çünkü kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.

Ters çevirip üzerine örtü örtüğünüz kavanozları 24 saat bu şekilde soğumada kalsın.

10 10 KONSERVENİN TUTTUĞU NASIL ANLAŞILIR?
KONSERVENİN TUTTUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Konserve kutusunun üstüne ve alt tarafına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olun. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığının göstergesidir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağında bombe olursa pişerken hava almış demektir.

Etiketler vitamin
Yorumlar
Kalan Karakter 800