Hava kirliliği insanların günlük hareketini etkiliyor! İşte araştırmanın detayları...

Yeni bir araştırmaya göre, hava kirliliği insanları daha az hareketli hale getiriyor. Birleşik Krallık'taki bilim insanları, hava kirliliğinin günlük 22 dakika fazladan hareketsizliğe neden olduğunu ortaya koydu.

Leicester Üniversitesi'nde yürütülen bu çalışmanın bulguları, Journal of Public Health dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar, arka plandaki kirlilik seviyelerinin fiziksel aktiviteyi ve hareketsiz kalma eğilimini nasıl etkilediğini inceledi. Elde ettikleri veriler, sürekli hava kirliliğine maruz kalmanın, günlük hareketsiz geçirilen süreyi artırdığını gösterdi. Hareketsizlik, yatma, oturma, uzanma veya ayakta durarak hiç hareket etmeme şeklinde tanımlandı.

Egzersizi yapmayı da etkiliyor

Leicester Üniversitesi'nden Dr. Jonathan Goldney, "Hava kirliliğinin kardiyometabolik ve solunum yolu hastalıklarına katkıda bulunduğunu biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, küresel nüfusun yüzde 99'unun yüksek düzeyde kirletici içeren havayı soluduğunu tahmin ediyor. Endişe verici olan, hava kirliliğinin insanların egzersiz yapma isteklerini veya yeteneklerini ve egzersizden aldıkları keyfi de etkileyebileceğidir. Bu durum, kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesini ve dışarıda daha az aktif olunmasını teşvik ederek kronik hastalık riskini artırabilir," şeklinde konuştu.

Araştırma ekibi, Tip 2 diyabet riski taşıyan 644 kişiden elde edilen verileri analiz ederek, fiziksel aktiviteyi teşvik eden bir programın parçası olarak yürüyüşü inceledi. Dr. Goldney, "Katılımcılar, bellerine ivmeölçer takarak fiziksel aktivitelerini ve hareketsiz kaldıkları dönemleri üç yıl boyunca takip ettiler. Bu, uzun vadeli eğilimleri gözlemlemek için eşsiz bir fırsat sağladı" dedi.

Dr. Goldney, "Hava kirliliği ile fiziksel aktivite veya adım sayısındaki değişiklikler arasında bir bağlantı bulamamış olmamıza rağmen, hareketsizlikteki artışla açık bir ilişki vardı. Yüksek nitrojen dioksit maruziyeti her yıl günde 22 dakikaya kadar ekstra hareketsizlikle ilişkilendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Etiketler Egzersiz
Yorumlar
Kalan Karakter 800