Gece oturmayı seviyorsanız dikkat! Diyabet riski geç saatlere kadar oturan kadınlarda…

Araştırmalar ile her geçen gün farklı veriler gün yüzüne çıkıyor. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ise gece geç saatlere kadar oturan kadınların %20 oranında daha fazla diyabete yakalanabileceği ortaya çıktı.

Güncelleme:

Kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda dikkat çekici bir sonuç daha ortaya çıktı. ABD’li araştırmacılar tarafından yapılan bu araştırmalar kapsamında Türkiye’de “gece kuşu” olarak nitelendirilen insanlarda diyabet riskinin diğerlerine göre %20 oranında daha fazla görüldüğü ortaya kondu. Yani gece geç saatlerde yatan bireyler, erken yatanlara göre daha fazla diyabete yakalanıyor.

64.000 Kişi Üzerinde Araştırma Yapıldı

Boston’daki Brigham and Women’s Hospital’de yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç öncesinde tam 64.000 kişi incelendi. 2009 – 2017 yılları arasında hastanede çalışan hemşirelerin incelendiği bu araştırmada orta yaşlı kadınlar seçildi.

Gece oturmayı seviyorsanız dikkat! Diyabet riski geç saatlere kadar oturan kadınlarda… resim: 0

Veriler içerisinde hemşireler tarafından hastaneye gönüllü olarak bildirilen bilgiler yer alıyor. Hastaların bu durumda alkol kullanımına, sigara içmelerine kadar pek çok detay incelendi. İnceleme sonucunda ise gece geç saatlerde yatan kadınların %20 oranında daha fazla diyabet hastalığına yakalandıkları belirtildi.

Diyabet Genetik Mi?

Çalışmayı gerçekleştiren Tianyi Huang, kişilerin uyku düzenlerinin genetik olarak da ele alındığını ve bu durumda diyabete yakalanma riskinin genetik olarak da araştırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca; “‘Gece kuşu’ olduklarını düşünen kişilerin yaşam tarzlarına daha fazla dikkat etmeleri gerekebilir çünkü akşam kronotipleri, tip 2 diyabet riskini artırabilir.”

“Çalışmada en sağlıklı yaşam tarzına sahip olanların sadece yüzde 6’sı gece kuşuydu. Ancak en sağlıksız yaşam tarzına sahip olanların yüzde 25’i geç yatmayı tercih ediyordu.” dedi.

Etiketler uyku diyabet
Yorumlar
Kalan Karakter 800