Finansal sağlık için atmanız gereken 13 adım!

Finansal sağlığınız için yapmanız gerekenler neler? Hadi bir göz atalım:

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 13 PARA HAKKINDAKİ HİSLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Finansal plan geliştirmenin ve takip etmenin en önemli adımı, para konusundaki tutumlarınızı incelemek. Finansal durumunuzu değiştirmek için sorumluluk almaya hazır mısınız? Finansal kararlar alma şeklinizi değiştirebileceğinize ve değiştireceğinize inanıyor musunuz? Para yönetimi davranışınızı değiştirerek elde etmeyi umduğunuz en az bir fayda belirleyebilir misiniz? Tüm bu soruların cevaplarını bulduysanız, finansal sağlık için yola çıkmaya kesinlikle hazırsınız demektir. Sözünüzü verdikten sonra, finansal olarak organize olmanın zamanı geldi. Doğru planlama ve disiplin, finansal durumunuzun sağlam finansal yönetimine yol açacak seçimler yapmanıza yardımcı olacak. Gelir ve giderleriniz gibi finansal kayıt tutma ile başlayın. Bunun için Moneye uygulamasını kullanabilirsiniz. Finansal durumunuzu düzenledikten sonra, ilerlemek ve finansal sağlığa yönelik sonraki adımlarınızı atmak konusunda kendinizi iyi hissedebilirsiniz. 

 

2 13 FİNANSAL HEDEFLER BELİRLEYİN

Finansal hedefler belirlemek finansal sağlık için önemli bir adım. Hedeflerinizi belirlemeden önce SMART kurallarına uyun.
Hedefler Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi ve Zamanında olmalıdır.

3 13 KISA, ORTA VE UZUN VADELİ HEDEFLER BELİRLEYİN

SMART hedeflerinizi belirlerken bunları kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli hedeflere bölmek isteyebilirsiniz. Hedefler, onlara ulaşmak için gereken süre bakımından farklılık gösterecektir. Kısa vadeli hedefler, bir yıl içinde gerçekleştirilebilecek önceliklerdir. Orta vadeli hedefler, iki ila beş yıl içinde gerçekleştirilebilecek önceliklerdir. Uzun vadeli finansal hedefler, gerçekleştirilmesi beş yıldan fazla sürebilen önceliklerdir.

4 13 HARCAMALARINIZI TAKİP EDİN

Çoğu kişi paralarının nasıl ve nereye harcandığını takip etmeyi sıkıcı bulsa da finansal sağlığa ulaşmak için kritik öneme sahiptir. Bir bütçe geliştirmeden önce harcamalarınızı en az 30 gün boyunca izlemelisiniz. Bunu yapmazsanız, aylık harcamalarınızın ne olduğunu gerçekten belirlemek zor olabilir. Paranızın nereye harcandığını bilmek konusunda tamamen rahat hissedene kadar harcamalarınızı takip etmenizi öneririz. Harcamalarınızı takip etmenin birçok yolu var. Bir defter kullanabilir ve her para harcadığınızda not alabilirsiniz. Diğer bir seçenek de tüm harcamalarınızı Moneye’ye yazabilirsiniz.

5 13 BÜTÇE OLUŞTURUN

Bütçe, paranızı yönetmek ve finansal sağlığa ulaşmak için sahip olduğunuz en güçlü araç. İyi oluşturulmuş bir bütçe, herkesin sahip olabileceği ve sahip olması gereken bir şey. Bütçe, hanenize giren (gelir) ve çıkan (giderler) para akışını gösterir. Bir bütçe ayrıca, belirli bir süre boyunca paranızı nasıl yönettiğinizi görmenizi sağlar. Belki de en önemlisi, ne kadar paranız olduğunu, yaşamak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu ve paranızı nasıl harcadığınızı detaylandırır. Bir bütçe geliştirmeyi planlamalı ve finansal hayatınız değiştikçe yenilemelisiniz. 

6 13 HARCAMALARI AZALTIN

Günlük, haftalık ve aylık harcamalarınızı azaltmak, finansal sağlığa ulaşmak için çok önemlidir ve başarılı bütçeleme iyi bir adımdır. Sadece paranızı neye harcadığınızı takip ederek harcamalarınızı ne kadar azaltabileceğinize şaşıracaksınız.
Paranızı neye harcadığınızı belirledikten sonra, yeni finansal planlarınızı desteklemek için nerede kesinti yapabileceğinize karar verin. 

7 13 NET DEĞERİNİZİ BELİRLEYİN

Net değeri belirlemek, zaman içindeki ilerlemenizi ölçmenize yardımcı olabilir. Ne kadar çok tasarruf edebilirseniz, net değeriniz o kadar büyük olur. Net değer, varlıklarınızdan yükümlülüklerinizin çıkarılmasıyla belirlenir. Yükümlülükler, büyük giderleri ve borçları içerir.
Net değerinizi periyodik olarak değerlendirmek, finansal kararlar vermenize de yardımcı olabilir.

 

8 13 BORÇLARINIZI ÖDEYİN

Borçla mücadele söz konusu olduğunda iki düşünce vardır. Bir yöntem, önce en küçük bakiyeyle borcu ödemeye odaklanmaktır. Bakiye geri ödendikten sonra, bir sonraki en küçük bakiyeye sahip karta bu ödemeyi uygulayabilir ve tüm borçlar bitene kadar işleme devam edebilirsiniz. Bu yöntem çok faydalı olabilir çünkü ilerlemeyi hızlı bir şekilde görürsünüz.

Diğer popüler yöntem ise önce borcu en yüksek faizle ödemeye odaklanmaktır. Bu yöntem, zaman içinde sizi en fazla faiz masraflarından kurtaracaktır. Seçtiğiniz yöntem ne olursa olsun, sabırlı ve ısrarcı olun. 

9 13 KAÇ KREDİ KARTINIZ VAR?

Bir kredi kartı düzenli kullanımınız için, ikinci kredi kartı ise esas kartınızın yanınızda olmaması, manyetiğinin çalışmaması gibi durumlar için yeterlidir. Kredi puanlama modeli, sahip olduğunuz kredi kartı sayısına bakar. 

Aşağıdakilere bakarak ve analiz ederek kart sayısının fazla olup olmadığını anlayabilirsiniz:

  • Borç/gelir oranı
  • Kredi kartlarını yönetmekte zorlanıyor musunuz?
  • Kredi kullanımınız çok mu yüksek?
  • Çok fazla kartınız var mı?
10 13 TASARRUF PLANI BAŞLATIN

Finansal hedeflerinize ulaşmak, tasarruf için güçlü bir taahhüt gerektirir. Tasarrufun finansal sağlığa ulaşmanın önemli bir parçası olmasının bir nedeni de budur. Yüzde 10'luk bir tasarruf planı taahhüt etmeyi planlamalısınız.

11 13 FİNANSAL GELECEĞİNİZİ GÜVENCE ALTINA ALIN

Siz paranız için çok çalışıyorsunuz ve paranız da sizin için çok çalışmalı. Yatırım yapmak, potansiyel olarak net değerinizi artırmanın bir yoludur. Yatırım yapmadan önce risk toleransınızı düşünmelisiniz. Hepimiz paramızın büyük ve hızlı büyümesini istiyoruz, ancak ne kadar risk almaya hazırsınız? Yatırım yapmadan önce araştırmanızı ve karşılaştırmalı alışverişinizi yapın.

12 13 FİNANSAL KONTROLLER

Finansal sağlığa ulaşmak bir gecede olmaz. Zaman ve bağlılık gerektirir ve bu nedenle periyodik check-in yapmak ve yolda olduğunuzdan emin olmak faydalıdır. Her 3 ayda bir yerine koyduklarınızı gözden geçirmeyi planlayın. Çok fazla zaman harcamanıza gerek yok, ancak hızlı bir inceleme oldukça yardımcı olabilir. 

13 13 UYARILARA DİKKAT EDİN

Bazen çok geç olana kadar finansal sıkıntı belirtileri görmüyoruz. Bununla birlikte, uyarı işaretlerini nasıl tanıyacağınızı bilmek, borç sarmalının kontrolden çıkmasından kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bu işaretlerden bazıları şunları içerebilir:

  • Faturalarınızı son ödeme tarihinden sonra ödemek
  • Kredi kartı veya kredi ödemelerinizi tamamen kaçırmak
  • Borçla ilgili giderlerinizi karşılamak için fazla mesaiye güvenmek
  • Aylık borç ödemelerinizi yapmak için aile üyelerinden borç alma
  • Bir kredi kartı faturasını atlayarak diğerini ödemek
  • Bakiyeleri bir kredi kartından diğerine aktarma
  • Kredi kartı ekstrelerinizi dikkate almamak
  • Borçlarınızı ödemek için aylık bütçenize para ayırmamak
Yorumlar
Kalan Karakter 800