Fazla yağ yakmak için hangi saatte spor yapılmalı?

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, egzersizin günün hangi saatlerinde en faydalı olduğu kadınlar ve erkeklerde farklı.

SABAH KADINLAR, AKŞAM ERKEKLER 

ABD'de yapılan bir araştırma kadınların sabah saatlerinde spor yaptıklarında vücutlarından daha fazla yağ yaktıklarını ortaya koydu. Erkekler ise en çok akşam saatlerinde spor yaptıklarında yağ yakıyorlar.

Kadınlar ve erkekler arasındaki hormonsal farklılıklar, vücut saati farklılıkları ve uyku döngülerinin bu farklılıkta rolü olabileceğini düşünüyorlar.

Araştırmayı yöneten New York Skidmore Fakültesi'nden Profesör Paul Arcerio, en iyi egzersiz saatinin günlük hayat akışına uygun zaman olduğunu söyledi. Arcerio, en çok bel ve göbek çevresindeki yağlarından kurtulmak, tansiyonlarını düşürmek isteyen kadınların sabah egzersizini tercih etmesini önerdi.

Fazla yağ yakmak için hangi saatte spor yapılmalı? resim: 0

Prof. Arcerio, bedenlerinin üst kısmındaki kasları güçlendirmek ve genel olarak beslenme düzenini iyileştirmek ve moralini yükseltmek isteyen kadınların akşam egzersizi tercih etmesini tavsiye etti.

56 KİŞİYLE 12 HAFTA SÜRDÜ

Araştırmanın dayandığı 12 haftalık deneye, 25 ile 55 yaş arasında hepsi de aktif ve sağlıklı 30 erkek ve 26 kadın katılmış. Bu süre içinde esneme hareketleri, kısa mesafe koşu, dayanıklılık ve güç egzersizlerinin deneklerin bedenleri üzerindeki etkisi izlenerek kaydedildi.

Bir grup sabah 08.30 öncesinde bir saat egzersiz yaparken diğer grup egzersizini 18.00-19.00 arasında yaptı. Bütün katılımcılar özel olarak düzenlenmiş bir diyet uyguladı.

Araştırmacılar deney boyunca bütün katılımcıların esneklik, güç ve aerobik kuvveti ile vücut yağ oranı ve tansiyonunu ölçerek kaydetti.

Genel bir sonuç olarak, deneye katılan herkesin atletik kapasitesi ve sağlığı hangi saatlerde egzersiz yapmış olurlarsa olsunlar, 12 haftanın sonunda çok daha iyiydi.

Neden hayatımıza sporu katmalıyız?Zamanı yaşamak için bireysel hareket planımızı hazırlıyoruz. Sade yaşam, paylaşım ekonomisi, eğitim ve şimdi de tamamlayıcı olan spor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800