Fazla kırmızı et tüketimi kanser riskini artırıyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kırmızı et tüketiminin çok zararlı olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Güncelleme:

Kolon, rektum ve prostat kanseri riskini artıran faktörler arasında aşırı kırmızı et tüketiminin rol oynadığını vurgulayan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, sağlıklı bir yaşam tarzının kanser riskini azaltmada önemli bir etken olduğunu belirtti.

Kanserin dünya genelinde ölümlere neden olan en yaygın hastalıklardan biri olduğunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kilonun ve yetersiz fiziksel aktivitenin göğüs, rahim, kolon ve yemek borusu kanserine sebep olma potansiyeline dikkat çekti.

Prof. Dr. Avcı şu açıklamalarda bulundu: 

"Bazı besinler toksik bileşenler içerir. Bu bileşenlerin bazıları pişirme yöntemleri sebebiyle açığa çıkar. Bazıları ise tarımda kullanılan zirai ilaç ve kimyasalların, kimyasal gübrelerin, parazit ilaçlarının kalıntılarıdır. Bu kimyasalların besinlerde bıraktığı kalıntılar insan sağlığı için son derece zararlıdır. Bu tarım ilaçlarının ilk kurbanları ise bu tehlikenin farkında olmayan çiftçilerdir. Ürünlerin hasat sonunda depolama, saklama, işleme ve arıtma teknikleri son derece önemlidir. Bu aşamalarda yapılan hatalar sağlığımız için gerekli gıdaları birer silah haline dönüştürebilir.”

Günlük 2.5 litre su tüketilmeli

Vücudun su ve mineral ihtiyacının dengeli olarak karşılanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Avcı, “Bir yetişkinin günlük su ihtiyacı 2.5 litredir. Bunun 1 litresini tükettiğimiz gıdalardan alırken, kalan 1.5 litresini içeceklerden almak gerekir. Günde en az 4 porsiyon meyve tüketilmeli, mevsim meyveleri tercih edilmeli. Meyvelerin farklı öğünlerde tüketilmesi gerekiyor. Günde bir veya iki porsiyon çiğ sebze ve en az bir porsiyon pişmiş sebze tüketilebilir. Yeşil, sarı, kırmızı sebzelerden her gün en az birer porsiyon tüketilmesi gerekir” diye konuştu.


 
 
 
 

Etiketler kırmızı et
Yorumlar
Kalan Karakter 800