DSÖ'den acil çağrı! Covid'den 20 kat daha ölümcül...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Ghebreyesus, 'X Hastalığı' olarak adlandırılan ve "Covid'den 20 kat daha ölümcül" olarak tanımlanan yeni bir tehdide karşı küresel bir mücadele için dünyaya 'pandemi anlaşması' çağrısında bulundu.

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Ghebreyesus, ülkelerin bu ortak tehdide karşı Mayıs ayına kadar bir pandemi anlaşmasına varmalarını umduğunu belirtti.

'X Hastalığı', küresel ölçekte acil durum yaratabilecek, henüz bilinmeyen ve varsayımsal bir patojen için kullanılan genel bir isimdir. Ghebreyesus, konuşmasında Covid-19 salgınında birçok insanın kaybedildiğini ve bu kayıpların engellenememesinin nedeninin yetersiz kapasite olduğunu vurgulayarak, "Hayatlarını kurtarabilirdik, ancak yer yoktu. Yeterince oksijen yoktu. İhtiyaç hasıl olduğunda genişleyebilecek bir sistem nasıl kurabilirsiniz?" diye sordu.

Teknoloji transfer merkezi kurulacak

Ayrıca Ghebreyesus, DSÖ'nün başka bir salgına hazırlık için önlemler aldığını açıkladı. Bu önlemler arasında bir pandemi fonu oluşturulması ve Güney Afrika'da bir "teknoloji transfer merkezi" kurulması gibi adımlar yer alıyor.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eşitlik. Bu ciddi bir sorundu. Birçok yüksek gelirli ülke aşı stokluyordu. Eşitlik sorununu çözmek için Güney Afrika'da mRNA teknoloji transfer merkezini kurduk. Bunun amacı yerel üretimi arttırmak..."

Yorumlar
Kalan Karakter 800