Covid-19 yaşam süresini kısalttı! İşte araştırmanın detayları...

Uluslararası bir çalışma, Covid-19 salgınının etkisiyle dünya çapında beklenen yaşam süresinin 2019 ile 2021 arasında 1,5 yıldan fazla azaldığını gösterdi.

Güncelleme:

Küresel Hastalık Yükü (GBD) çalışmasının 1950-2021 arasındaki dönemde 195 ülkede yapılan ölüm oranları ve beklenen yaşam süreleri analizi, anketler, nüfus sayımları ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanılarak gerçekleştirildi.

Özellikle Covid-19 salgını döneminde odaklanan bu araştırmada, Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) tarafından yürütülen çalışmada dünya çapında beklenen yaşam süresinin 2019 ile 2021 arasında 1,5 yıldan fazla azaldığı ve geçmişteki artış trendlerinin keskin bir şekilde tersine döndüğü tespit edildi. 

Ülkelerin yüzde 84'ünde yaşam süresi azaldı

IHME'de görev yapan araştırmacılardan Dr. Austin E. Schumacher, Covid-19 salgınının dünya genelindeki yetişkin nüfus üzerinde derin etkiler bıraktığını belirtti ve "Salgın sırasında, ülkelerin ve bölgelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresi azaldı. Bu durum, yeni patojenlerin yıkıcı potansiyel etkilerini ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı. 

Beklenen yaşam süresi, bir bireyin ortalama olarak ne kadar yaşadığını gösteren istatistiksel bir ölçüt.

Araştırmanın detayları, "The Lancet" dergisinde yayımlandı. 

Etiketler covid-19
Yorumlar
Kalan Karakter 800