Çocuklarda şaşılık tehlikesi: Ekran süresine dikkat!

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, artan tablet ve bilgisayar kullanımıyla çocuklarda şaşılık vakalarının beş kat artış gösterdiğini ve bu artışın göz sağlığına önemli bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, değerlendirmelerine göre, günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi nedeniyle çocuklar daha küçük yaşlardan itibaren dijital ekranlarla yoğun bir şekilde etkileşimde bulunuyorlar. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve diğer dijital cihazlar eğitimden eğlenceye, sosyal etkileşimden oyunlara kadar çeşitli aktiviteler için kullanılıyor.

Ancak uzun süreli ve sürekli ekran kullanımının çocukların göz sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Karaman, özellikle şaşılık gibi göz problemlerinin uzun süreli ekran maruziyetiyle daha sık ortaya çıkabileceğini belirtti. Göz kaslarının uzun süre boyunca sabit bir odak noktasına yönlendirilmesinin, kaslarda yorgunluğa ve zayıflamaya neden olabileceğini açıkladı. Bu durum özellikle genç yaşlardaki çocuklarda şaşılık riskini artırabilir. Şaşılık, gözlerin doğru bir şekilde hizalanamadığı bir durumdur ve uzun süreli ekran kullanımı bu hizalanmayı zorlaştırabilir.

Online eğitimle artış yaşandı

Gözlerin uygun bir şekilde hizalanamamasının, görme bozukluklarına, baş ağrısına ve okuma zorluklarına neden olabileceğini ifade eden Karaman, özellikle pandemi döneminde online eğitim sırasında "aniden başlayan içe kayma" olarak bilinen şaşılık vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Bu artışın, çocukların sağlıklı göz alışkanlıklarını teşvik etmek, düzenli göz muayenelerini teşvik etmek ve ekran süresini sınırlamak gibi önlemlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti.

20-20-20 kuralı nedir?

Ebeveynlere, çocuklarının ekran sürelerini kontrol etmeleri ve düzenli aralıklarla göz muayeneleri yaptırmaları gerektiğini öneren Karaman, ayrıca çocukları uzun süreli ekran kullanımından uzak tutmalarını ve düzenli olarak gözlerine dinlenme molası verdirerek göz sağlığını korumalarını tavsiye etti. "20-20-20 kuralı"nı hatırlatarak her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 feet (yaklaşık 6 metreye) uzakta bir noktaya bakmalarını önerdi. Karaman, açık havada fiziksel aktivitelere yönlendirmenin, ekran dışı etkinliklere teşvik etmenin önemini vurgulayarak, "Unutmayalım ki, çocuklarımızın göz sağlığı, onların gelecekteki başarılarını ve yaşam kalitelerini doğrudan etkiler." dedi.

Etiketler Çocuk
Yorumlar
Kalan Karakter 800