Çocuğunuzun dil gelişimi için bunlara dikkat edin!

Araştırmalar, ebeveynlerin çocuklarıyla erken dönemden itibaren yaptıkları sözlü iletişimin, çocukların dil gelişimine olumlu bir şekilde katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. İşte çocukların dil gelişiminde dikkat edilmesi gerekenler...

Güncelleme:

Taklit edin

Çocuğunuzun çıkardığı seslere, kelimelere ilgi gösterin. Söylediklerini göz kontağı kurarak ve gülümseyerek taklit edin. Bu, sizin onu duyduğunuzu ve ne söylediğini onayladığınızı gösterir. Sizden duydukları sesleri, kelimeleri geri taklit etmeye teşvik eder.

Konuşun

Gün içinde çocuğunuza yemek yedirirken, giydirirken, banyo yaptırırken onunla konuşun. Diyelim ki banyo yapacak; “Şimdi yıkanma zamanı. Şampuanla önce vücudunu yıkayacağız. Yıkandıktan sonra seni kurulayacağız ve pijamalarını giydireceğiz” gibi cümleler kullanabilirsiniz.

İsimlendirin

Çocuğunuz içmek istediği elma suyunu eliyle veya sesiyle işaret ediyorsa, anlatmak istediğini siz söze dökün, “Elma suyu! Sen elma suyu istiyorsun” gibi.

Biçimlendirin

Çocuğunuz “balık” dediğinde, söylediğini detaylandırarak tekrarlayın “Evet, büyük kırmızı bir balık” gibi. Sesinizin tonunu ve yüksekliğini ayarlayarak çocuğunuzun odaklanmasını istediğiniz kelimeye vurgu yapın.

Anlatın

Oyun sırasında, çocuğunuza ne yapması gerektiğini söylemek yerine bir maç spikeri gibi o ne yapıyorsa bunu anlatın. “Mavi arabayı halının üzerinde sürüyorsun”, “Bebeğini yatağına yatırıyorsun, çünkü bebek uyuyacak” gibi. Bu yöntem, çocuğunuzun kelime bilgisini artırır, aynı zamanda düşüncelerini organize etmesine yardımcı olur.

Eleştirmeyin

Çocuğunuz yanlış bir kelime kullandığında ya da kelimeyi doğru telaffuz edemediğinde yanlış söyledin demek yerine doğru kullanım ile ifadelerini ona tekrarlayın. Çabasını takdir edin, “Aferin sana, muz yemek istediğini bana ne kadar güzel söyledin” gibi...

Kitap okuyun

Çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar seçin, kitaba bakma hızı ve isteğine uyun. Kitap okurken "Bu nedir?", “Kırmızı balon nerede? “ gibi sorular sorun, tanıdık nesneleri isimlendirmesini ve eliyle işaret etmesini teşvik edin. Büyük çocuklarda, aralarda durup “Sence şimdi ne olacak?” “Bu olay senin başına gelseydi ne yapardın?” gibi hayal güçlerini harekete geçirici ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmelerini destekleyici sorular sorun.

Etiketler Çocuk
Yorumlar
Kalan Karakter 800