Beynimizi daha iyi nasıl besleriz?

Beynimizi iyi besleyecek sağlıklı gıdalar hangileri? Nörolojik sorunları azaltmak için nasıl beslenmeliyiz? İşte beynimizin sevdiği yiyecekler…

Güncelleme:

Yemek yemek doğru beslenmek anlamına gelmiyor. Bazen karnımız doysa da beynimiz aç kalabilir. Beslenme alışkanlıklarımızın yetersiz ve dengesiz olması; protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral eksikliği, gıdaların yeterince sindirilememesi, emilim bozuklukları veya gıda intoleransları, nörolojik hastalıkların artmasında önemli bir rol oynuyor.

Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Fizyopatoloji Bilim Dalı ve Disiplinlerarası Gıda Metabolizma Klinik Beslenme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Yazıhan, nörolojik açıdan sağlıklı kalabilmek ve beynimizi doyurmak için yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor;

Mor ve kırmızı meyveler beyne iyi geliyor

"Batı tipi beslenme modeli, fast food tüketimi, asidik içecek ve yiyecekleri çok fazla tüketme sağlığımıza zarar veriyor. Araştırmalar, beyin koruyucu beslenme modellerini uzun süre uygulayan kişilerde bilişsel bozukluğun ve nöronlarda hasarlanmanın daha az olduğunu gösteriyor. Son yapılan çalışmalarda antioksidan etkisi güçlü olan mor kırmızı meyveler, sumak, karanfil gibi baharatların tüketilmesi önemli. Özellikle polifenollerin, karotenoidlerin, resveratrol, glutatyonun, karnosinin, omega 3 yağ asitlerinin, D vitamini, B grubu vitaminlerin, sfingolipidlerin, serin ve kolin içeren yiyeceklerin destekleyici olarak kullanılması gerekiyor.

Ceviz ve badem beyin sağlığı için yararlı

Nöron yapısını desteklemek amacıyla zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, balık yağı, krill yağı gibi sağlıklı yağların tüketiminin Alzheimer, demans gibi pek çok nörodejeneratif hastalıktan koruduğu görülmüştür. Yağlı tohumlar; ceviz ve badem gibi çiğ kuruyemişler de beyin gelişimini destekleyen yağ ve magnezyum, çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Bu özellikleri ile beyin sağlığını destekleyen tüm diyetlerde yer alırlar. Çocuklara meyve suları yerine antioksidan meyvelerin tüketilmesi salık verilmeli. Rafine şekerlerden, işlenmiş etlerden, asitli gazlı içeceklerden ve fast food türü yiyeceklerden kaçınılması gerekiyor."

Etiketler Beyin beslenme
Yorumlar
Kalan Karakter 800