Aşırı telefon kullanımı o hastalığı tetikliyor!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olan nöroloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, çok fazla akıllı telefon kullanımının pek çok sağlık problemine yol açabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olan nöroloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, yaptığı açıklamada, uzun süre telefon, tablet ya da bilgisayar kullanmanın hareketsiz yaşamın ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayarak, bu riskin özellikle oyun bağımlılığı olanlarda daha fazla olduğunu belirtti.

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte, insanların telefonla geçirdiği zamanın arttığına dikkat çeken Ögün, "Nörolojik hastalık açısından bakıldığında, özellikle epilepsiyi tetikleme açısından etkili olabilir. Epilepsi olmayan birinde epilepsi ortaya çıkabilir mi, bu çok beklenen bir durum değil." şeklinde konuştu.

Ögün, ekran bağımlılığının ruhsal sorunlara yol açabileceğine işaret ederek, bu konuda artık "İnternet Bağımlılığı Poliklinikleri"nin de bulunduğunu belirtti. Çocuklarda ekran bağımlılığına karşı ebeveynlere uyarılarda bulunan Ögün, "Benim neslim, teknolojiyi yavaşça keşfetti. Ancak çocuklar teknolojinin içinde büyüdü. Çocuklarımızın bu cihazları kontrollü bir şekilde kullanmaları önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Aşırı telefon kullanımı o hastalığı tetikliyor!  resim: 0

Uyku sorununa yol açıyor

Cep telefonuyla bir şeyler dinleyerek veya izleyerek uyumanın ciddi bir uyku problemine yol açtığını belirten Doç. Dr. Ögün, "Bu durum ciddi uyku problemlerine neden oluyor. Geceleri iyi bir uyku almadığınızda, gündüz uyuklama, unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle 'uyku hijyeni'ne dikkat etmek önemlidir. Karanlık ve sessiz bir ortamda, televizyon ve telefon olmadan uyumak gerekiyor. Bu unsurlar olmadan daha sağlıklı bir uyku elde edebilirsiniz. Bu, günlük yaşantınızı olumlu yönde etkileyecektir." diye konuştu.

Ögün, kaliteli bir uykunun aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından korunmada önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Uykuyu bozma açısından telefon veya tablet ile uyumak çok mantıklı değil." dedi.

Etiketler akıllı telefon
Yorumlar
Kalan Karakter 800