Aşırı işlenmiş gıdalarda büyük risk: 8 çocuktan 1'i bağımlı...

Küresel ölçekte gerçekleştirilen bir araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların, 7 yetişkinden 1’ini ve 8 çocuktan 1’ini bağımlı hale getirdiği ortaya çıktı. Bilim insanları, bu gıdaların 'bağımlılık yapıcı’ olarak sınıflandırılmasını istedi.

Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, daha önceki yıllarda işlenmiş yiyeceklerin nikotin bağımlılığı ile benzer bağımlılık düzeylerine sahip olduğunu belirtmiş ve bu tür gıdaların pazarlamasına yönelik kısıtlamaların getirilmesi çağrısında bulunmuştu. Yeni küresel ölçekte gerçekleştirilen bir araştırma ise aşırı işlenmiş gıdaların yetişkinlerin yüzde 14'ünü bağımlı hale getirdiğini ortaya koydu. 

Çocukların yüzde 12'si aşırı işlenmiş gıdaya bağımlı

İngiliz Tabipler Birliği'nin akademik dergisi "BMJ"de yayınlanan 281 çalışmanın analizine göre, uzmanlar, 7 yetişkinden 1’inin ve 8 çocuktan 1’inin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğu, bunun da onların tüketim üzerindeki kontrollerini kaybetmelerine ve çok fazla yemelerine neden olduğunu vurguladı. Artık bazı insanların bu tür yiyecekleri tüketme şeklinin “madde kullanım bozukluğu tanısına yönelik kriterleri karşılayabileceğini” söyledi.

Araştırmacılar, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bazı gıdaların resmi olarak "bağımlılık yapıcı" olarak sınıflandırılması durumunda, bu değişikliklerin sosyal, klinik ve siyasi politikalarda sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini açıklamıştır. Ancak, uzmanlar "tüm gıdaların bağımlılık potansiyeline sahip olmadığını" ancak aşırı işlenmiş gıdaların bileşiminin "beyin ödül sistemlerini" bozabileceği ve bağımlılık yaratabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Pek çok hastalığa neden oluyor

Daha önce yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, depresyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösterdi.  (Milliyet)

Etiketler Çocuk gıda
Yorumlar
Kalan Karakter 800