Ağız ve diş sağlığı uyku kalitesini etkiliyor. Nelere dikkat edilmeli?

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir, ağız ve diş sağlığının uyku kalitesini doğrudan etkilediğini vurgulayarak, dişlerin en az 2 dakika boyunca düzenli bir şekilde fırçalanması gerektiğini ifade etti.

Güncelleme:

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir, Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde günlük 1200 hasta kaydı yapıldığını ifade etti. Hastanenin teknolojiyi etkin bir şekilde kullandığını ve ihtiyaçlara hızlı cevap verdiklerini belirten Tunçdemir, doktorlar, asistanlar ve fakülte öğrencilerinin yoğun bir tempo içinde çalıştıklarını vurguladı.

Tunçdemir, son yıllarda ağız ve diş sağlığı kliniklerine başvuruların değiştiğini dile getirerek, "Bundan 25 yıl önce hastalar sadece diş ağrısı veya protez talebiyle geliyordu. Şimdi ise 'Daha nasıl iyi gülümseyebilirim, dişlerim nasıl daha beyaz olur?' gibi estetik kaygılarla başvurular arttı. Diş hekimliği, işlevsel yanının yanı sıra estetik boyut kazandı" şeklinde konuştu.

Ağız ve diş sağlığının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini vurgulayan Tunçdemir, "Bir hafta dişlerimi fırçalamadım. Sonraki haftada düzenli bakım yaptım ve çok daha dinlenmiş bir şekilde uyanarak yaşam kalitemde artış hissettim. Ağız ve diş sağlığı, birçok avantaja ve güzelliğe kapı aralamaktadır. İyi bir uyku için ağız ve diş sağlığı bakımının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Diş fırçalarken nelere dikkat edilmeli? 

Diş temizliği konusunda yaygın yapılan hatalara da değinen Tunçdemir, "Dişleri sadece 15-20 saniye fırçalamak yetersizdir. En az 2 dakika boyunca fırçalama gereklidir ve bu süre içinde sıralı bir şekilde tüm diş yüzeylerine odaklanılmalıdır. Ayrıca her akşam diş ipi kullanımının önemini vurgulayarak, musluğu kapatmayı ve su tasarrufuna dikkat etmeyi önerdi. Fırçalamadan önce fırçayı ıslatmanın gerekli olmadığını belirtti ve normal diş macunundan küçük bir miktarın kullanılması gerektiğini hatırlattı."

Etiketler uyku
Yorumlar
Kalan Karakter 800