21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü Nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Dünya Down Sendormu Farkındalık Günü Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart 2011’de ilan edilmiştir. Peki Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedir? Down Sendromu Farkındalık Günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Güncelleme:

Down sendromu nedir?

Down sendromu, bir hastalık değil genetik farklılıktır. Sıradan bir insanın vücudunda 46 kromozom varken, Down sendromlu bireylerde kromozom sayısı üç adet 21.kromozom olması sebebiyle 47’dir. Down sendromu hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu meydana gelmektedir.

Down sendromunda neden olarak bilinen tek etmen 35 yaş üstü hamileliktir. Hamilelik yaşı arttığında Down sendromu riskinin de arttığı düşünülmektedir. Fakat, genel olarak baktığımızda Down sendromlu çocukların pek çoğu genç annelerin bebekleridir.

Down sendromu ortalama her 800 doğumda bir görülür. Dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Down sendromu hafif ya da orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine neden olabilir.

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü Nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? resim: 0

Down sendromlu bireylerin özellikleri

Down sendromlu bireylerde görülen fiziksel özelliklerden bazıları; kısa parmaklar, çekik küçük gözler, basık burun, kalın ense, kıvrık serçe parmak… Saydığımız bu fiziksel özelliklerden hepsi ya da bir kaçı Down sendromlu bireylerde görülebilir.

Down sendromlu bireyler genelde yaşıtlarından daha kısa boyludur ve dikkat edilmezse kilo problemi yaşayabilirler.

Down sendromlu bireyler kas gevşekliği (Hipotemi) nedeniyle fizyoterapiye ihtiyaç duyabilirler. Bunun için uzmanlarla görüşülmelidir.

Down sendromlu bebekler genellikle, diğer bebeklerden daha yavaş büyürler ve zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaşları ilerledikçe daha belirgin hale gelmektedir. Ancak gerekli eğitim programlarıyla Down sendromlu çocukların pek çok başarıya imza attığı da görülmektedir.

Down sendromu farkındalık günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Down sendromu adı ilk defa, İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866’da ortaya çıkmıştır. 1959 yılında Jérôme Lejeune tarafından 21. Kromozomun trziomisi olduğu  tanımlanmıştır. Toplumda farkındalık yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla 2011 yılında 21 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.

Her 21 Mart’ta Down Sendromu Farkındalık Günü ile ilgili dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü Nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? resim: 1

21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Neler Yapılır?

 Down Sendromu Farkındalık Günü’nde, farkındalığın yaygınlaşması için down sendromlu çocuklar ile normal çocuklar arasında kaynaşma sağlanıyor. Down sendromuna sahip kişilerin özellikleri etkinliklerde görsel materyallerle anlatılıyor.

Çeşitli spor etkinlikleri, oyunlar düzenleniyor.  Bu etkinliklerde amaç insanlardaki önyargıyı kırmak ve down sendromlu bireylerin de hayatlarını devam ettirirken birçok şeyi yapabildiğini göstermektir.

Down Sendromlu bireylere destek olmak için nasıl bağış yapılır?

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nde Down sendromlu bireylere destek olmak için https://www.downturkiye.org/ sitesi üzerinden bağış yapabilirsiniz. Bağışlarınızı tek seferlik ya da aylık bağış şeklinde belirleyerek, onların hayatına katkıda bulunabilirsiniz.

Aşağıdaki banka hesabından da bağışlarınızı iletebilirsiniz.

Finansbank Kartal Şubesi

Unvan: Türkiye Down Sendromu Derneği

TL: TR12 0011 1000 0000 0059 1516 68

Açıklama: 21 Mart

Yorumlar
Kalan Karakter 800