Karşılıksız Çek Nedir?

Takasla başlayan ödeme şekli günümüzde para, kredi kartı ve çeke evrildi. Çekle ilgili en merak edilen kavram ise ‘karşılıksız çıkması’... Peki, karşılıksız çek nedir, karşılıksız çek alınması halinde ne yapmak gerek?

2 kişi ve banka arasında geçen çekle ödeme sisteminde, dolandırılmamak için dikkatli olmak önemli. Dikkatli olmazsanız, farklı isim ya da karşılığı olmayan bir miktar yazılabilir ve siz parayı almaya gittiğiniz zaman hüzünle karşılaşabilirsiniz.

Çek ile ödeme sisteminde 3 taraf bulunur.
Çek ile ödeme sisteminde 3 taraf bulunur.

Keşideci: Çeki düzenleyen kişiye denir. Çeki veren ve parayı ödeyecek olan kişidir.
Muhatap: Çekin ödenmesi için kullanılan bankadır.
Hamil: Düzenlenmiş çeki elinde bulunduran kişi, ödemenin yapılacağı alacaklı taraftır.

Bunların dışında bilinen başka bir terim de cirodur. Ciro, çekin başka kişiye devredilmesidir.

Çek ile ödeme ibraz süresi baz alınarak yapılır. Çekin verildiği yer ve ödemenin yapılacağı yer aynı ise bu işlem 10 gün içinde biter. Eğer yer farklıysa, süre bir aya çıkabilir. Farklı kıtalarda ise süre üç aya kadar çıkabilir.

Çekin üzerinde yazılı tarihlerde, ilgili banka hesabında çekin üzerinde yazan tutarda para bulunmaması durumunda çek karşılıksız olur. Türkiye'de buna sahtecilik suçundan ağır cezalar verilir.

Tanımadığınız bir kişiden çek alıyorsanız...

Önce adres ve kimlik bilgilerini almanız gerekiyor. Böyle yaparsanız ileride karşılaşacağınız soruna hızlı çözüm bulma olasılığınız artar.

Sahte Çek Nedir?

Çekin üzerinde bulunan hologram şeklindeki kareye dikkat etmeniz gerekiyor. Hologramın içinde çekin ait olduğu bankanın logosu bulunması gerekiyor. Sahte çekin kağıdı kalitesizdir. Kağıdının üzerindeki kırçıllar hiçbir şekilde canlı değil, sönüktür. Çekin sahte olduğu bazen kesiminden bile anlaşılabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800