Çocuk ve Müze

Bu yazım dedeler için torunları ister iki ister on iki yaşında olsun, yanlarında kimse olmadan, birlikte gezmelerinin, paylaşacakları zamanın doyumsuz lezzetini bol bol yaşamalarını düşleyerekten yazdım.

Bu yazım dedeler için torunları ister iki ister on iki yaşında olsun, yanlarında kimse olmadan, birlikte gezmelerinin, paylaşacakları zamanın doyumsuz lezzetini bol bol yaşamalarını düşleyerekten yazdım. Malumunuz çocuk duyduğunu değil, gördüğünü aklında tutar. O halde en akılcı gezmeler, bol bol sorulara muhatap olacağınız müzeler olmalı, parklar ve mesire yerleri dışında.   

Çocuklarıyla müze gezmeyi düşünen ebeveynler vardır elbette, hele arkadaşlarıyla tablet başında sanal oyunlara dalmışsa imkansız gibidir onları ikna etmek.

Görmüş, gezmişsinizdir, çocuğum da görsün, bir şeyler kapsın, aktif şekilde öğrensin, yaratıcı becerileri gelişsin, daha bir sosyal olsun istersiniz. Sabırla müze gezmeyi sevdirmek için bayağı uğraşmak lazım. Ama her uğraşa değer olduğu bilincindeyseniz, her nerede yaşarsanız yaşayın müzeleri gezdirmek gerekir.

Çocuk bu, oyun sever, arkadaş sever, hareketlilik ister, o halde iyi bir planlama ile başlamak lazım gezilecek müze seçimlerine. İskoçya’nın Edinburgh kentinde bir müzeyi ( İskoçya Ulusal Müzesi ) gezerken aklımdan torunlarımı geçirdim. O kadar güzel zeka oyunları, eğlenceli aktiviteler vardı ki, sabah bırak, akşama gel zorlanırsın müzeden çıkarmak için çocukları, öylesine etkili bir deneyim alanı.

Torunlarım büyürken, nereden nasıl başlasam çalışması ile ilk ikiyi yakalamıştım bile. Biri Sunay Akın’ın yarattığı Göztepe’deki “İstanbul Oyuncak Müzesi, diğeri Hasköy’deki “Rahmi M. Koç Müzesi.’’ Her ikisi de biz büyükleri bile büyülerken, çocuklara da harika ilgi odağı oluyor. 

Yaşları ilerledikçe değişik konulardaki diğer müzeleri de gezdirmeye çalışsam da fazla muvaffak olmuş sayamam kendimi. Mamafih torunlarımla birlikte gezdiğimiz müzelerden örnekler verebilirim, belki ilginizi çekebilir.

Bazı müzeler pandemi nedeni ile geçici bir süre kapalı olabilir. Gitmeden önce araştırılması önerilir.

İstanbul Oyuncak Müzesi

https://istanbuloyuncakmuzesi.com/

Ülkemizde türünün tek örneği olan ve şair-yazar Sunay Akın’ın 2005 yılında kurduğu Oyuncak Müzesini gezmiştik birkaç kez..

İşte o günden enstantaneler  

Son gidişimizde harika saatler geçirdik, hele sonrasında müzenin kafesinde, o ara kimsecikler yoktu cafede, torunlar çılgınca eğlendiler, oynadılar.

Nisan 2013

Çocuk ve Müze resim: 0

Çocuk ve Müze resim: 1

Rahmi M.Koç Müzesi

http://www.rmk-museum.org.tr

Çocuk ve Müze resim: 2

Antika arabaları gözlemlerken… 06.09.2012

Çocuk ve Müze resim: 3

Müze içinde hareket eden trende var ama hafta sonları çalıştırıyorlarmış. 30.01.2009

Çocuk ve Müze resim: 4

Uçaklar… İşte müzenin en cezbedici olanları!  Müze içerisinde bir yerden bir yere koşuştururken uçakları gördüğü anda zaman sanki durmuştu torunum için. İlk sorduğu “bunların merdiveni var mı?’’ olmuştu. Birden aklıma birlikte gittiğimiz Yeşilköy’deki Uçak Müzesi gelmişti. Oradaki uçaklara tırmanmak için hep merdiven vardı.  

Tekneleri izlerken, daha doğrusu ne varsa kurcalarken.

Çocuk ve Müze resim: 5

Deniz Müzesi

https://denizmuzesi.dzkk.tsk.tr/tr

Deniz müzesinin içine girince hepimizin gözleri muhteşem Osmanlı saltanat kayıklarına takılıyor, aslında iki katlı müzenin neredeyse tamamı kayıklar, bir ek ünite yazın açılacaktı. 31.01.2017  

Çocuk ve Müze resim: 6

Gezimiz yaklaşık bir saat sürdü, ara ara kayboldular, koştular, saklandılar, eğlendiler.

Deniz Müzesi gezisi devamında çok istediğim bir yere, Atatürk Kütüphanesi’ne gittik. Bir kütüphane havasını nasıl yaşayacaklarına dair merakımı giderdim. Uzun saatler içeride kaldılar.

Atatürk Kitaplığı

Gümüşsuyu, Miralay Şefik Bey Sok. No:6, 34437 Beyoğlu/İstanbul

Telefon: (0212) 249 0945

Uzun kuyruk vardı kapıda, görevliler içerisinin tam dolu olduğunu, çıkan olursa içeriye o kadar sayıda kişi kabul ettiklerini söyledi. Eyvah dedim içimden bir şeyler yapmalıyım. Bekleyen kuyruğun sonundaydık ve birazdan ‘’hadi dede gidelim, sıkıldık.’’ diyeceklerdi…

Gittim, yetkili ile görüştüm. Torunlar isteyince akan sular durdu ve hemen içeriye alınmamızı sağladım.

Aklıma Sunay Akın geldi. “Kitap sevgimi babamın beni sekiz yaşında iken bir kütüphaneye götürmesi ile başlamıştı.’’ demişti.

Mimar Sinan güzel sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire

https://www.sabancivakfi.org/tr/diger/istanbul/tophane-i-amire-kultur-ve-sanat-merkezi

Boğazkesen Cad. Defterdar Yokuşu No:2 Tophane - Beyoğlu İstanbul

Sadberk Hanım Müzesi

https://www.sadberkhanimmuzesi.org.tr/

Çocuk ve Müze resim: 7

Fotoğraf: Erol Aksoy 

Bugün okulların ara tatilde olduğu bir gün. Hava da güzel, hem doğup büyüdüğüm Sarıyer’de deniz kenarında yürüyüş yapar hem de Sadberk Hanım Müzesi’ni birlikte gezeriz diye düşünüp torunlarımı almaya gittim.

Küçük torun arkadaşıyla tablet başında dijital oyunlara o kadar dalmış ki koparmak mümkün olmadı.

O zaman on iki yaşında olan büyük torunumu ikna etmeye uğraşırken verdiği cevapları unutamam;

  • Tatilimi harcayamam
  • Niye gideyim ki, bilgisayardan izlerim nasıl olsa.  

Israrım karşısında pes etti ve birlikte hem müzede hem Sarıyer’de tadına doyulmaz harika bir zaman paylaştık.  Bugün gidelim teklifinde bulunsam hemen olur gidelim dede diyeceğine inanıyorum.

Çocuk ve Müze resim: 8

Fotoğraf: Erol Aksoy

Sadberk Hanım Müzesi Manzarası- Sarıyer’de Boğazın güzelliği

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi 14 Ekim 1980 tarihinde Sarıyer-Büyükdere’de Azaryan Yalısı olarak adlandırılan yapıda, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına, O’nun kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açılmış, Türkiye’nin ilk özel müzesidir.

Sadberk Koç’un kişisel koleksiyonunda yer alan geleneksel kıyafet, işleme, tuğralı gümüş ve porselen gibi eserlerden oluşan müze koleksiyonu zaman içinde hibe ve satın alma yoluyla zenginleşmiştir. Türkiye’nin önemli koleksiyonerleri arasında yer alan Hüseyin Kocabaş’ın vefatından sonra, koleksiyonu Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonuna katılmıştır.

Sadberk Hanım Müzesi kuruluşunda yaklaşık 3 bin esere sahipken bugün 20 bine yakın eseri bünyesinde toplamaktadır. MÖ 6. bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların maddi kültür kalıntılarını yansıtan arkeolojik eserler Sevgi Gönül Binası’nda, Osmanlı ağırlıklı İslam eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri Azaryan Yalısı’nda sergilenmektedir.

Çocuk ve Müze resim: 9

Osmanlı’da sünnet odası

Çocuk ve Müze resim: 10

Çocuk ve Müze resim: 11

Havacılık Müzesi

https://istanbulhavamuze.hvkk.tsk.tr/

Üç yaşında iken küçük torun ile gittik. Etraf geniş açık alana yayılmış uçaklarla doluydu. Böylesine sevinç hiç görmedim, uçakların sergilendiği arazi çok geniş olduğundan torunumu serbest bıraktım. Mutluluğun, özgürlüğün ve uçaklara dokunabilmenin verdiği doyumsuz keyifle uçuyordu adeta…  

Çocuk ve Müze resim: 12

Hava Harp Okulu K.lığı Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı 34149 Yeşilköy - İSTANBUL
Randevu: +90 212 663 24 90 - 2268 E-posta: havacilikmuzesi@hho.edu.tr

Bu fotoğrafta görünen müzenin kapalı alan girişi, içerisinde sinema salonu, uçaklar, uçak parçaları, silahlar vesaire mevcut. Biz önce açık alandaki uçakları gezdik.

29 Temmuz 2011

Çocuk ve Müze resim: 13

Hisart Canlı Tarih Müzesi

http://www.hisartmuseum.com/tr/

Osmanlı dönemine ait (1453-1923) askeri tarih ve kültürel miras eserlerinin sergilendiği seçkin müze.

1 Mart 2021 e kadar kapalı olduğu bilgisi var sitesinde.

Hürriyet Mah. Cemil Bengü Cad. No: 21 34403 Çağlayan / İstanbul / Türkiye
T.+90 212 296 98 04
F.+90 212 224 20 36

Burada konu ettiğim müzeler her ne kadar çocukların ilgisini çekecek olanlarsa da büyükler içinde keyifli saatler geçireceği, ilgi ile izleyeceği gidilesi müzelerdir. Elbette binlerce yıllık tarihi barındıran ülkemizde belki bir ömrün yetmeyeceği müzeler, ören yerleri, tarihi alanlar bulunmaktadır.

İstanbul da ise Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarayı başta olmak üzere onlarca harika görülesi müzelerimiz bulunduğu hepimizin malumudur.

Her yerde her fırsatta bol bol müze gezmeniz, çocuklara da bu alışkanlığı vermeniz dileği ile.

Fethi Denizmen

15 Kasım 2020

Heybeliada

 

Etiketler Çocuk
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Lütfü Alpturer
Fethi Bey gene faydalı bir yazı ama her çocuğun dedesi yok veya mesela benim gibi torunların en küçüğü lise büyük ise üniversiteyi bitiriyor. Ama senin bu yazın beni seneler evveline götürdü. Sarıyer orta okulundayım hemen hemen Dolmabahçe, Topkapı sarayları ve diğer müzeler valla hepsini Aptullah Kozanoğlu tarih hocamız bize gösterdi, gezdirdi. Hep gençler biz eskiden dedikçe gülerler ya ah keşke onlarda şu anda bizim aldığımız kültürü eğitimi orta okul ve lisede alabilseler inanıyorum o zaman ki Kabataş Haydarpaşa Galatasaray İstanbul Liseleri hem vallah hem billah bugünkü yüzde doksan üniversiteye fark atar yani o zaman ki orta okul bugünün lisesi eski liseler ise bugünün üniversitelerine fark atar. Güzel bir yazı olmuş eline sağlık.
Güven Tangöze
2 erkek 1 kız torun sahibi olmamın mutluluğu tarif edilemez.Torunlarımla müzeleri ziyaret etmek için onlara her teklif ettiğimde, okulları tarafından neredeyse bir hayli müze gezileri yaptıklarının cevabını alıyordum. Her neyse, bende 2 erkek torunumu (kız daha çok küçük) her hafta sonu C.tesi ve Pazar günleri Barselona alt yapı futbol kulübünde futbol oynamaya götürüyordum ancak pandemi bu oyunumuzu bozdu inşallah yakında yine başlarız. Onları seyrederken aldığım haz anlatılmaz ancak yaşanır. İşte böyle hayatımızın sonbaharında onlarla beraber olmak çok büyük mutluluk.
Ahmet Dervis Cetin
Fetihciğim, sayende müzeler üzerindeki bilgimi arttırdığımı söylerken, kendimin müzelik olduğumu unutup, torunum ile ilk fırsatta gitmeye karar verdim. İnşallah çocuğu bilgisayardan kaldırıp götürebilirim. Teşekkürler, Ellerine sağlık.
Ekrem Ülkü
Çok güzel bir paylaşım yapmışsın sevgili Fethi, ellerine sağlık. Ben maalesef torunlarla çok yakın oturmadığım için bu zevkten mahrum kaldım ama anne babaları ile zaman zaman müze gezisi yapıyorlar, o bakımdan müsterihim. Sevgiler.