Çocuk mu, kariyer mi?

Araştırmalara göre, her dört anneden biri çalışmayı bıraktığı için kendisini mutsuz hissediyor. Bir yanda ekonomik özgürlüğünü kaybetmiş olmanın verdiği mutsuzluk, diğer yanda boşlukta olma hissi.

Çalışan kadınsınız, kariyerinizi önemsiyorsunuz, her sabah coşku ile işyerine gidiyor fark yaratıyorsunuz. Bir zaman sonra evleniyor ve çocuk yapmak istiyorsunuz. Dünyalar güzeli bebeğinizi büyütmek için iş hayatına ara veriyorsunuz. Bir de bakmışsınız çocuklar büyüdü, okula başladı. ‘Peki ben şimdi ne yapacağım?’ diye kendinize soruyorsunuz… O da ne! Büyük bir boşluk. Kariyer hayatınızdan çocuklarınız için vazgeçmeyin!

ÇALIŞMANIN ÜÇ FAYDASI

1. DAHA MUTLU EVLİLİK

Araştırmalar, her iki bireyin çalıştığı ailelerde tatminin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kadın daha özgüvenli oluyor. Dik duruyor. Evin dışında başka bir şeye odaklandığı için sosyalleşiyor. Özel bir çaba sarf etmeden, işi gereği, dünyada ne olup bittiğini takipte, ‘oyunda kalıyor’. Ayrıca, kadının işe geri dönmesi erkek üzerindeki finansal baskıyı da azaltıyor.

2. FİNANSAL BAĞIMSIZLIK

İhtiyaçlarını karşılayan kadının güveni artarken, kendi ayakları üzerinde durabileceği inancı onu özgürleştiriyor. Hayatın getirdiği herhangi bir zor durumda (vefat, ayrılık, hastalık) kendine yetebilme hissi, kadını güçlü kılıyor.

3. GÜÇLÜ ÇOCUKLAR

Güçlü ve ne istediğini bilen bir çocuk yetiştirmenin yolu güçlü anne olmaktan geçer. Çocuklarınıza verebileceğiniz en iyi şey kendi başına uçabilecekleri iki güçlü kanattır. Eğer siz, çalıştığınız zaman iyi hissediyorsanız, çalışın, çünkü çocuklar için önemli olan kendinizin ‘en iyisi’ olmanız. Siz ne hissediyorsanız doğru odur.

Araştırma: Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre çalışan annelerin çocukları gelecekte daha iyi bir kariyere sahip olurken daha yüksek maaşa çalışıyorlar.

SUÇLULUK

Çalışan annelerin yakasını bırakmayan bir duygu ise; suçluluk. Kariyeriniz sizi kötü anne yapmaz, daha iyi anne olmanızın yolunu açar. Her şeye yetişip, herkesi mutlu edip, mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Biraz da kendinizi düşünün. Siz varsanız her şey var. Siz güçlü iseniz aileniz güçlü.

NEREDEN BAŞLAMALI?

Eski kariyerinize dönmek yerine yeni bir başlangıç yapmayı da düşünebilirsiniz.

1. TUTKU

Yapmaktan zevk aldığınız şeylerin bir listesini yapın. Yetenekleriniz, hobileriniz, tutkularınız neler? Tatlı yapmaktan zevk alıyorsanız kendinizi bir pasta dükkanı açarken hayal edebilirsiniz. Ama unutmayın, pasta da yapsanız, bir farkı olmalı. Her birimizin içinde bir hediye kutusu saklı. Sahip olduğumuz özel bir yetenek var. Kimisi bunu 20, kimisi 50 yaşında keşfediyor. Kimisi bu dünyadan keşfedemeden geçip gidiyor. Siz sizinkini biliyor musunuz? Keşfe var mısınız? Bana bu konuda yazmak isterseniz adresim; ozlem.denizmen@paradurumu.tv

2. EĞİTİM

Kendinizi bu alanda nasıl zenginleştirebileceğinizi öğrenin. Gitmeniz gereken kurs, workshop varsa araştırın, okumanız gereken kitaplara göz atın. Kiralamak ya da satın almayı düşündüğünüz dükkana karar verin, konsepti belirleyin.

3. ÇEVRE

‘Ben yardım isteyemem’ demeyin ve hedefinize ulaşmak için isteyin. İş hayatından tanıdığınız, size referans olacak kişilere ulaşın. Komşu, LinkedIn, akraba, her kimse. Onlara iş hayatınıza geri dönmek istediğinizden ve planlarınızdan bahsedin.

Kendinize uygun işi nasıl bulursunuz? Özlem Denizmen yazdıKendinize uygun işi nasıl bulursunuz? Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, iş arama sürecinde özgeçmişten mülakata kadar dikkat edilmesi gereken noktaları yazdı...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800