Geçen ayın ihracat şampiyonu otomotiv sektörü oldu! İşte en fazla ihracat yapılan ülke...

Otomotiv endüstrisi, ocak ayında 2,8 milyar dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Peki hangi ülkelere ihracat yapıldı?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) istatistiklerine göre, ocak ayında otomotiv endüstrisi 2,8 milyar dolarlık ihracatla öne çıktı. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2,3 milyar dolar, hazır giyim ve konfeksiyon ise 1,4 milyar dolarlık ihracatla sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldı.

Gemi, yat ve hizmetleri sektörü, ocak ayında yüzde 749,8'lik bir artışla en yüksek ihracat artışını kaydeden sektör oldu. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 79,3'ünü oluşturan sanayi grubunun dış satımı, yüzde 0,2'lik bir artışla 13,6 milyar dolara yükseldi.

Aynı dönemde tarım grubu yüzde 9,3'lük bir artışla 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, madencilik grubu yüzde 1,2'lik bir artışla 446,5 milyon dolarlık ihracata imza attı.

En fazla ihracat nerelere yapıldı? 

Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla 1,6 milyar dolarla Almanya, 1 milyar 21,7 milyon dolarla ABD ve 947,7 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu.

En yüksek ihracatı gerçekleştiren iller ise sırasıyla 7,2 milyar dolarla İstanbul, 1,5 milyar dolarla Kocaeli ve 1,2 milyar dolarla Bursa olarak belirlendi. Ayrıca, 48 ilin ihracatında bir artış yaşandığı gözlendi.

Parite farkının ihracata 112 milyon dolarlık bir katkı sağladığı, birim ihracat değerinin ise 1,48 dolar olduğu bilgisi de raporda yer aldı.
 
 
 

Etiketler ihracat
Yorumlar
Kalan Karakter 800