Elektrikli mi benzinli mi az yakıyor? Yeni araştırmada şaşırtıcı sonuçlar!

Yapılan son araştırmalara göre, 2023'ün ilk yarısında elektrikli araç kullanmanın maliyeti, benzinle çalışan araçlardan daha yüksek. İşte Anderson Economic Group araştırmasının dikkat çeken sonuçları...

Güncelleme:

Amerika’nın saygın araştırma şirketlerinden Anderson Economic Group'un yaptığı son analize göre, 2023'ün ilk yarısında elektrikli araç kullanmanın maliyeti, benzinle çalışan araçlara kıyasla daha yüksek. Bu durum, elektrikli araç sahiplerinin maliyet konusundaki endişelerini iyice artırdı.

Araştırma sonuçlarına göre, benzinle çalışan orta sınıf bir araba ya da SUV kullanıcısı 100 mil için ortalama 11,08 dolar harcarken, elektrikli araç sahipleri aynı mesafeyi evde şarj ederek kat etmek için 12,62 dolar ödüyor. Bu maliyet, şarj istasyonları kullanıldığında 16,10 dolara kadar çıkabiliyor.
Ancak, bu maliyetlerin nasıl hesaplandığına bağlı olarak değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Anderson'un hesaplamaları evde şarj sistemi kurma maliyeti, vergiler ve seyahat masrafları gibi ekstra maliyetleri içeriyor.

Elektrikli araçlarda zaman yükü

Raporda dikkat çeken bir diğer önemli detay ise "zaman yükü" maliyeti. Anderson'un hesaplamalarına göre, lüks bir elektrikli araç sürücüsü ayda 401,50 dolar "zaman yükü" ödüyor. Bu, benzinle çalışan lüks araç sahiplerinin şarj istasyonunda beklerken harcadıkları 33 dolarlık süreyle karşılaştırıldığında oldukça yüksek.

Elektrikli mi benzinli mi az yakıyor? Yeni araştırmada şaşırtıcı sonuçlar! resim: 0

Ancak, bu hesaplamalar da tartışmaya açık. Elektrikli araç blog yazarları, Anderson Economics'in bu "zaman yükü" ölçümüne dair eleştirilerde bulundu. Onlara göre, geceleri evde şarj eden birçok ev sahibi için bu durum problem oluşturmuyor.

Geçmiş araştırmaların ortaya koyduğu bir diğer gerçek ise; uzun vadede, elektrikli otomobillerin maliyet tasarrufu sunabildiği.

Sonuç olarak, elektrik ve benzin fiyatlarındaki dalgalanmalar, elektrikli araç kullanmanın finansal avantajını etkileyebiliyor. Ancak bir otomobil satın alma kararınızı etkileyen diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız: evde şarj edebilme imkanı, ticari şarj maliyetleri ve vergileri gibi...

Yorumlar
Kalan Karakter 800