Elektrikli araçların yükselişi: AB'de pazar payını artırıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde elektrikli otomobillerin pazar payı, 1,5 milyon satış ile yüzde 14,6'ya ulaşarak dizel araçların önüne geçti.

Güncelleme:

Son dönemde, elektrikli otomobiller dünya genelinde giderek yaygınlaşmaya başladı. En güncel verilere göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde elektrikli otomobillerin pazar payı, 1,5 milyon satış ile yüzde 14,6'ya ulaşarak dizel araçların önüne geçti. 

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, AB'nin otomobil pazarı, 2022'ye kıyasla geçen yıl yüzde 13,9'luk bir büyüme kaydederek toplamda 10,5 milyon satışa ulaştı. 

ACEA'nın derlediği bilgilere göre, benzinli otomobiller 2023'te yüzde 35,3'lük pazar payıyla liderliğini sürdürmekte, ancak bir önceki yıla kıyasla hafif bir düşüş yaşadı. Aynı dönemde dizel otomobil satışları 1,4 milyon adede ulaşarak pazar payını yüzde 13,6'ya çekti. Hibrit otomobiller ise yüzde 29,5 artışla 2,7 milyon adede ulaşarak toplam pazarın dörtte birini oluşturdu.

Hibrit otomobiller ikinci sırada

Tam elektrikli otomobil satışları, 2023'te yüzde 37'lik bir artışla 1,5 milyon adede ulaşarak dizeli geride bıraktı. Bu sayede elektrikli otomobiller, toplam otomobil pazarında yüzde 14,6'lık bir paya sahip oldu. 

Benzinli otomobiller yüzde 35,3'lük pazar payıyla liderliğini sürdürürken, hibrit otomobiller yüzde 25,8'lik pazar payıyla ikinci sırada. Önümüzdeki yıllarda AB'de otomobil satışlarının yüzde 2,5'lik bir artışla 10,7 milyon adede ulaşması öngörülüyor, bu satışların yaklaşık yüzde 20'sinin elektrikli araçlardan oluşması bekleniyor. 
 
 
 
 

Etiketler elektrikli araç
Yorumlar
Kalan Karakter 800