Elektrikli araçlar için yeni kurallar getirildi: Her marka istediği gibi satış yapamayacak

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında imzalanan ülkeler arasında, menşei belirsiz elektrikli araç satışlarına yönelik yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Artık bu araçların satışı için bazı şartlar aranacak. İşte detaylar...

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında ürünleriyle ilgili yeni düzenlemeler getirilen ülkeler, menşei belirsiz elektrikli araç satışlarına ilişkin özel koşullarla karşı karşıya kaldı. Artık bu araçların satışı için yetkili servis, çağrı merkezi, yerel temsilci ve servis personeli için belirli yeterlilik belgeleri şart koşulacak. Özellikle Çin kaynaklı ve parça temini garantisi olmayan araçlar, bu kurallara tabi olacak.

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatına yönelik düzenlemeleri Resmi Gazete'de duyurdu. Özellikle Çin menşeli çeşitli markaların Türkiye'ye gelip satış yapması, özel servis anlaşmalarının eksikliği nedeniyle satış sonrası destek konusunda sorunlar yaşanmasına neden oluyordu.

İzin belgesi şartı

Yapılan düzenlemeye göre, izin belgesi alınabilmesi için eşyanın A.TR Dolaşım Belgesi veya Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında menşe ispat belgesine sahip olması gerekiyor. İzin belgesi için belirli şartların 30 gün içinde yerine getirilmesi gerekmekte.

İthal edilecek eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında belgelendirilmiş en az 20 yetkili servis istasyonuna sahip olunması gerekecek.

Araç yeterlilik belgesi şartı

Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu kişilerin, TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından verilen özel elektrikli araç yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekecek.

Her bir ithalat markası için Türkçe çağrı merkezi hizmeti veren ve en az 40 personeli bulunan bir merkezin Türkiye'de kurulu olması zorunlu hale gelecek.

İthal edilecek eşyanın imalatçısının Türkiye'de yerleşik yetkili temsilcisinin bulunması sağlanacak.

Yazılı taahhütname

Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi şart koşulacak.

Yeni düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra belirlenen şartları karşılamayan markalar Türkiye'de satış yapamayacaklar.
 
 
 

Etiketler elektrikli araç
Yorumlar
Kalan Karakter 800