Akaryakıt fiyatları elektrikli araçlara talebi patlattı

Ernst&Young’un 2023 Mobilite Tüketici Endeksi raporu, yakıt maliyetlerinin yükselmesi ile birlikte tüketicilerin elektrikli araç satın almaya daha meyilli hale geldiğini ortaya koydu.

Güncelleme:

Yakıt maliyetleri elektrikli araçlara yönlendiriyor

Ernst & Young'un (EY) 2023 Mobilite Tüketici Endeksi'ne göre, yükselen yakıt maliyetleri ve çevresel kaygılar, uygun fiyatlı elektrikli araçlara olan ilgiyi artırdı. Yeni bir araç satın almayı düşünen kişilerin yarısından çoğu, bu tercihlerini elektrikli araçlar lehine yapıyor. EY'nin bu endeksi, önümüzdeki iki yıl içinde araç satın almayı planlayanların yüzde 55'inin elektrikli veya hibrit bir araç almayı düşündüğünü belirtiyor.

Bu alanda ilginç bir değişiklik, elektrikli araç satın almayı planlayanların motivasyonunun artık çevresel endişelerden ziyade yüksek yakıt maliyetleri olduğu yönünde. EY'nin çalışmasında, elektrikli araç seçiminin ana nedeni olarak yüzde 38 ile yüksek yakıt maliyetleri ilk sırada yer alırken, sadece yüzde 12'si sürdürülebilirliği ve yüzde 28'i çevresel endişeleri öncelikli sebep olarak belirtiyor.

Elektrikli araç alımında öne çıkan diğer endişeler

Daha uygun fiyatlı elektrikli araçların piyasaya sürülmesi, maliyetle ilgili kaygıları azaltırken, ankete katılanların yüzde 31'i için ana endişe, şarj istasyonlarının yetersizliği olarak göze çarpıyor. Bu, özellikle ABD, Çin, İngiltere ve Almanya gibi büyük pazarlarda şarj istasyonlarının varlığına dair endişelerin yükselmesiyle daha da önem kazanıyor.

Akaryakıt fiyatları elektrikli araçlara talebi patlattı resim: 0

EY'nin 2023 Mobilite Tüketici Endeksi, tüketicileri beş farklı segmentte sınıflandırıyor. Elektrikli araçlara karşı şüpheci olanlar, ilgisi olmayanlar, ikna edilebilecek olanlar, satın almayı düşünenler ve elektrikli araç meraklıları. 2021 yılından bu yana meraklılar segmentinin oranı sürekli artarak 2023'te yüzde 13'e ulaşıyor. Buna karşılık, ikna edilebilecek olanlar ve satın almayı düşünenlerin oranı azalıyor. Bu, bu gruplardaki bazı tüketicilerin meraklı kategorisine geçtiğini gösteriyor. Bununla birlikte, şüpheci olanlar ve ilgisi olmayanlar kategorisinde yüzde 2'lik bir artış var. Bu veriler, elektrikli araç satıcılarına ve orijinal ekipman üreticilerine yeni stratejiler belirleme konusunda ipuçları sunuyor. Demografik dağılıma göre, genç nesil elektrikli araçlara daha olumlu yaklaşırken, boomer ve X jenerasyonları daha az temsil ediliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800