Borsalarda balina hareketi ne anlama gelir?

Borsalarda büyük miktarda para birimi ya da yatırım hissesine sahip kişi ya da kuruluşları tanımlamak için kullanılan ‘balina’lar, borsadaki fiyatları belirleyen önemli oyuncuların başında geliyor.

Büyük miktarda alım satım yaparak borsadaki değerlemeler üzerinde önemli etkide bulunan balinalar, belirli para biriminin ya da hissenin değerlenmesini manipüle edecek kadar güçlü yatırımcılardır.

 PARAYI ELDEN ÇIKARIP KRİPTOYU DÜŞÜRÜR

Balinaların en yoğun faaliyet gösterdiği mecralar ise kripto para borsalarıdır. Balinaların en önemli etkisi parayı anında elinden çıkarıp kripto parayı düşürebilmesi. Her kripto paranın hacmine göre değişen kripto para balinaları, Bitcoin’in sınırlı madenciliğe sahip olması nedeniyle borsayı manipüle etme imkanına da sahip oluyor. Örneğin balina olarak anılan 100 kişi ya da hesap Bitcoin’in değerini isteğine göre değiştirebiliyor.

Bilinen bazı Bitcoin balinaları şu şekilde:
Satoshi Nakamato
Tim Draper
Barry Silbert

EN BÜYÜK 5 BALİNA 

Wall Street’te bilinen en büyük 5 balina ise şunlar:

 1- KRİPTO PARA MİLYARDERİ: SAM BANKMAN-FRİED

 Wall Street balinalarının lideri, genç, yenilikçi ve parlak bir isim olan Sam Bankman-Fried oluyor. Amerikalı girişimci, dünyanın en büyük kripto para borslarından biri olan FTX’in kurucusu olarak biliniyor. FTX ile beraber kripto paralarda ilk kez türevler, opsiyonlar, volatilite ürünleri ve kaldıraçlı işlemler görülmüştü. Bu durum, Fried’in yenilikçi yönünü gözler önüne sermişti.

Wall Street’in en büyük kripto para balinası olan Bankman-Fried, FTX’i kurmadan önce, Jane Street Capital’de uluslararası ETF ticareti yapıyordu. Daha sonra ünlü şirket Alameda Research’ü kuran genç girişimci, borsa atağına da kalkarak şu anda sahibi olduğu FTX’in değerini 18 milyar dolara taşıdı. Forbes’a göre Sam Bankman 21,2 milyar dolarlık net varlığa sahip.

2- KRİPTO PARA ZENGİNİ İKİZLER: WİNKLEVOSS KARDEŞLER

Medyada “Winklevoss ikizleri” olarak adlandırılan Tyler Winklevoss ve Cameron Winklevoss, kripto para milyarderleri olarak tanınıyor. Winklevoss kardeşler, Gemini borsasının yöneticisi ve kurucu ortaklarıdır. Medyatik bir yüze sahip olan Winklevoss ikizleri, 2004’te Facebook’a (META) açtıkları dava sonrası 65 milyon dolar karşılığında davadan vazgeçerek manşetlere çıkmıştı.

3- BARRY SİLBERT

Listemize dördüncü sıradan giren Wall Street balinası Barry Silbert oluyor. Silbert, “Bitcoin ve blok zincir endüstrisinin merkez üssü” olarak tanımladığı risk sermayesi şirketi Digital Currency Group’un (DCG) kurucusu ve CEO’su olarak tanınıyor. Barry Silbert’ın CEO’su olduğu şirket, 15 ülkede 50’den fazla yatırımla çok sayıda kripto para ve blok zinciri projesinin yatırımcısı konumunda.

Potansiyeli olan kripto paralara yatırımları ile tanınan Silbert, SecondMarket’i NASDAQ’a satarak Wall Street kurdu ünvanına sahip oldu. Forbes’e göre, 43 yaşındaki milyarder isim 3,2 milyar dolarlık net varlığa sahip.

4- RİPPLE BALİNASI CHRİS LARSEN

Ünlü Amerikalı yatırımcı Сhrіѕ Lаrѕеn Ripple balinası olarak tanınıyor. Ripple’ın eski CEO’su olan Larsen, XRP şirketinin %17’sine sahip. Eski Ripple CEO’su kişisel şirket hisselerine ek olarak 5,19 milyar adet XRP tokenine sahip. Forbes’tan gelen verilere göre, kripto para balinası şu anda 3,1 milyar dolarlık net varlığa sahip.

5- BRİAN ARMSTRONG

Wall Street balinası Brian Armstrong, Coinbase kripto para borsasının CEO’su ve kurucu ortağı olarak tanınıyor. Haziran 2012’de Coinbase’i kuran başarılı girişimci, bir dönem Airbnb, IBM ve Deloitte gibi devlerde çalışarak başarılı bir kariyer ile ön plana çıkıyor. Öte yandan Armstrong şu günlerde borsanın iflas edeceğine yönelik iddialar ile koltuğunu kaybetme riski ile karşı karşıya. Forbes’a göre, Armstrong 2,6 milyar dolar değerinde net varlığa sahip.

Faktoring nedir, faktoring hizmetleri nelerdir?Faktoring nedir, faktoring hizmetleri nelerdir?Faktoring, tahsil edilmemiş vadeli alacakların faktoring şirketine devir edilmesi karşılığında, alacakların nakde dönüştürülmesine yarayan finansal bir çözümdür.

 

Etiketler Kripto Paralar Borsa
Yorumlar
Kalan Karakter 800