Bitcoin Furyasına Kim, Nasıl Yaklaşmalı?

Özlem Denizmen'in Posta Gazetesi'ndeki 21 Aralık tarihli köşe yazısı...

Güncelleme:

Tuz, deniz kabuğu, gümüş, altın, kağıt derken para dijitalleşti. En son olarak da kriptolaştı ve bizi aştı... Herkeste bir Bitcoin sevdası. Havada, karada, otobüste, ofiste, tek konu var ‘Bitcoin ile kısa yoldan zengin olmanın formülü’. Aman dikkat biz sade vatandaş olarak altında ezilmeyelim.

Bitcoin nedir?

Arkasında bir ülkenin merkez bankası olmayan bir bilgisayar parası. Nasıl altın ararken madencilik yapılıp kazı yapılıyor, burada da bilgisayar üzerinden ‘kazı’ yapılıp, yani bilgisayar programı yazıp para çıkartılıyor.

1300 çeşit var

Bitcoin kripto paraların en bilineni. Şu an 1300’den fazla farklı yapıda para birimi var. Ve artıyor. Bitcoin’le satın alınan ilk ürün, 10 bin bitcoin karşılığında iki pizzaydı. Şimdiki değeri 67 milyon liradan fazla. O yüzden başdöndürüyor. Lakin yarın ‘sıfır’ olabilir.

Gelecekte ne olacak?

Para, Blockchain teknolojisinin sadece bir kolu. Gelecekte evlerin tapusu, noter işlemleri, ödemeler de bu teknoloji üzerinden yapılacak.

ELEKTRİK GİBİ ÇARPABİLİR...

● Bilinenin dışında bir durum yaşıyoruz.

● Çok ama çok riskli. Değeri 15 bin dolarken, bir anda sıfır da olabilir, 100 bin dolar da. Kimse bilmiyor.

● Yatırım tavsiyeleri işlemiyor.

● Kurucusu bile Bitcoin için yatırım değil ödeme aracı diyor.

● Henüz para birimi olarak geçerli olduğu alanlar çok kısıtlı.

● Sizi koruyan bir yasa, şikayet edebileceğiniz bir mecra yok.

● Devletler tarafından yasaklanabilme riski her zaman var.

● Yasaklanması durumunda aniden değersiz kalabilir.

BITCOIN'E KİM, NASIL YAKLAŞMALI?

ÇALIŞANLAR

Kısa yoldan zengin olma hayali kurup, ‘Ayşe geçen ay bin liralık bitcoin aldı, 3 bin liraya sattı’ diyerek işi gücü bırakıp tansiyon ölçer gibi bitcoin grafiklerine bakmayın. Çok istiyorsanız, hevesleniyorsanız 500 TL’lik alıp unutun.

EMEKLİLER

Bu yaşta risk almaya, heyecana, adrenaline gerek yok. Siz olanı koruyun. Sizin için çok riskli sular bunlar.

EV KADINLARI

‘Ben paradan anlamam, hiç de işim olmaz’ demeyin. Sistemler sürekli gelişiyor, ileride transferler çok daha güvenli olacak ve yaygınlaşacak. Okuyun, dinleyin, eşiniz, çocuklarınız ile sohbet edin.

ÜNİVERSİTELİLER

Sizde para filan yok lakin delikanlısınız. Kripto parayı anlayın. Daha önemlisi Blockchain teknolojisi bir devrim. Esas buna odaklanın.

KAYBETMENİN ACISI

Nobel Ekonomi ödüllü bilim adamı Daniel Kahneman, “Kişi, yatırımında yüzde 5 kazandığında 5 birim mutlu olurken, yüzde 5 kaybettiğinde en az 10 birim acı çekiyor” demiş.

Bitcoin Furyasına Kim, Nasıl Yaklaşmalı? resim: 0

Yorumlar
Kalan Karakter 800