AB dijital avro hazırlığında

AB'nin yeni girişimi dijital avro ile Avrupa çapında alternatif bir ödeme çözümü sunulacak. Böylece kişi ve işletmeler mevcut seçeneklere ilave olarak dijital avro ile ödeme yapabilecek. İşte haberin detayları...

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dijital avro kullanımına yasal çerçeve oluşturmak adına hazırladığı düzenleme teklifini açıkladı. Açıklanan teklife göre dijital avro, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından çıkarılan ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital avro, bir nevi nakit avronun dijital uyarlaması olarak kullanılacak.

Dijital avro ne derece güvenilir olacak?

Akıllarda bu dijital düzenlemenin güvenlik problemlerine yol açıp açmayacağı düşüncesi dolaşıyor. Güvence ECB tarafından sağlandı. Kripto varlıkların aksine dijital avronun arkasında ECB bulunacak yani nakit avroda olduğu gibi kaydı tutulan her dijital avro doğrudan ECB tarafından desteklenecek. Böylelikle dijital avronun güvenilirliği, değeri, istikrarı ve itibarı korunurken nakit avro ile değiştirilebileceği garanti edilmiş oldu.

Dijital avro kolaylığı


Dijital avro ile Avrupa çapında alternatif bir ödeme çözümü sunulacak, kişi ve işletmeler mevcut seçeneklere ek olarak dijital avro ile ödeme yapabilecek. Dijital avro, kartlar veya uygulamalar gibi mevcut ulusal ve uluslararası ödeme araçlarıyla beraber kullanılabilecekken bir cüzdan fonksiyonuna da sahip olabilecek.

Dijital avro veri gizliliği


Dijital avro mevcut durumdaki dijital ödeme araçlarıyla eş düzeyde veri gizliliği sunacak. Bunun yanı sıra internet bağlantısı olmadan yapılan ödemelerde kullanıcılar için ileri derecede gizlilik ve veri koruması sağlayacak. Kullanıcılar kişisel verilerini paylaşmadan dijital ödeme yapabilecek, dijital avroya AB'deki bankalar ve diğer ödeme hizmeti sağlayıcıları ile erişebilecek.

Kullanıcılara hizmet ücretsiz sağlanacak!


Temel dijital avro hizmetleri kullanıcılara ücretsiz olarak sağlanacak. Finansal erişim düzeyini artırmak için banka hesabı olmayan kişiler postane veya kamu kuruluşunda hesap açarak dijital avro sahibi olabilecek.

AB Komisyonu'nun dijital avronun temel unsurlarını düzenleyen yasa teklifi, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelere onay için sunuldu. Dijital avronun ne zaman çıkarılacağına dair nihai kararı ECB alacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800