Kredi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Neler?

Kredi başvurusunda bulunmaya karar verdiğinizde, bankaların sizden hangi belgeleri istediğini biliyor musunuz? Eksik belgeyle başvurmamanız için bu süreçte size gerekli olan belgeleri anlattık.

Bankalar, ihtiyaçlarımız doğrultusunda bize kredi ile nakit destek sağlıyor ancak, bunun için bazı şartları yerine getirmemiz ve bazı belgelere sahip olmamız gerekiyor. 18 yaşını doldurmuş olmamız, en az 3-6 aylık sigortalı olmamız ve hakkımızda yasal takip bulunmaması en önemli şartlar. Bu şartları yerine getirdiğimizde krediye başvurabiliyoruz ancak, bu kredinin kesin olarak onaylanacağı anlamını taşımıyor. Birtakım diğer şartlara uymamamız halinde, kredimiz onaylanmayabiliyor. ’Bankalar kredi başvurularını neden reddeder?’ başlıklı yazımızı okuyarak konuyla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Gerekli belgelere gelirsek, başvuru yolumuza ve başvurduğumuz kredi türüne göre istenilen belgeler farklılık gösteriyor. Krediye, şubeye giderek, sms yolu ile ya da internet aracılığıyla başvurabiliyoruz. Sms ve internet aracılığıyla başvurular iki aşamalı oluyor. İlk aşamada bizden belge değil, yalnızca bazı bilgiler isteniyor. Bu bilgilerden yola çıkarak bankalarla olan geçmişimiz, talep ettiğimiz miktar ile gelirimizin uyumu gibi bilgiler kontrol ediliyor ve bu bilgilere bakılar eğer ön onay alırsak, ardından şubeden başvuruda olduğu gibi belli başlı belgeleri sunmamız bekleniyor. Ön onay alabilmek için kredi karşılaştırma yaparak gelirimize en uygun geri ödeme planı olan krediyi seçmekte fayda bulunuyor. İnternet aracılığıyla başvuru iki aşamalı olduğu için kulağa her ne kadar daha uzun bir süreç gibi gelse de, aslında birçok avantajı beraberinde getiriyor. İnternetten kredi başvurusunun avantajlarını bu yazımızda anlatmıştık.

Peki, bizden hangi belgeler isteniyor?

Öncelikle, her resmi başvurda olduğu gibi üzerinde TC. kimlik numaramızın bulunduğu nüfus cüzdanı fotokopisine ihtiyacımız var. Daha önce belirttiğimiz gibi en az 3-6 aylık sigortalı olmamız gerekiyor, bu nedenle SGK dökümü de gerekli.

Bir başka belge olarak, ikametgâh belgesi isteniyor. İkametgâh belgesi yerine son 3 aya ait bir fatura da gösterebiliyoruz. Ayrıca, bankalarda güncel bir kaydımız bulunuyorsa, ikametgâh belgesi istenmeyebiliyor.

Diğer bir önemli belge ise, gelir belgesi. Eğer maaşımızın yatırıldığı bankadan başvuruyorsak, genellikle yeniden gelir belgesi sunmamıza gerek kalmıyor. Özel sektör çalışanı çalışanı isek, son maaş bordromuzla birlikte şirket imza sirküleri fotokopisi, memur isek yalnızca son maaş bordromuzu bankaya teslim etmeliyiz.

Memur isek, e-Devlet üzerinden emekli maaşını gösteren belgeyi bankaya iletmeliyiz. 

Şirket sahibi ya da ortağı isek, şirketimizin çalıştığı bankadan başvuru yaptığımızda tekrar belge istenmeyebilir. Farklı bir banka için, güncel vergi levhası, bilanço/gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi/oda kayıt belgesi isteniyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, vergi levhasında az da olsa bir kâr gözükmesi.

Çiftçi isek, çiftçilik belgesi, müstahsil makbuzları, arazi tapu fotokopilerini vermeliyiz.

Eğer gayrimenkulden gelir sağlıyorsak, bankaya yatırılan kira ödemelerinin hesap dökümünü göstermeliyiz.

Bu belgeler genel olarak ihtiyaç kredisi başvurusunda talep ediliyor. Taşıt kredisi için ek olarak, araç ruhsatı veya faturası, konut kredisi için konut tapu fotokopisi gibi ek belgeler isteniyor. Konut kredisine başvuruda istenilen belgeleri detaylı şekilde görmek için 'Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler' yazımızı okuyabilirsiniz.

Kredi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Neler? resim: 0

Kredinin Onaylanmasındaki En Büyük Etken: Kredi Notu

Kredi notu, bizim bankalarla olan geçmişimizden yola çıkarak hesaplanıyor. Bu zamana kadar kredi kartlarımızı ve kredilerimizi düzenli ödememiz, kredi notumuzun yüksek olmasını sağlıyor. Bankalar, verdikleri kredinin geri ödemelerini düzenli olarak geri almayı bekliyor. Daha önce, bunu başarmış olmamız, bankaların bize güvenmesinde etkili rol oynuyor. Hiç kredi ya da kredi kartı kullanmamış olmak avantaj değil, aksine dezavantaj yaratıyor. Bunun sebebi ise, bankalar bizim hakkımızda bilgi sağlayamıyor ve değerlendiremedikleri kişilere güvenmekte problem yaşıyorlar. Bu gibi durumlar için düşük limitli bir kredi kartı edinip düzenli ödeme yaparak olumlu bir kredi notu oluşturabiliriz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800