Kredi Başvurusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak ya da yatırım yapmak için kredi çekmeye karar verdiniz. Kredi başvuru sürecinde karlı çıkmanız için neler yapmalısınız gelin birlikte bakalım.

Kredi başvurusundan önce kredi ihtiyacınız konusunda emin olmalısınız. Eğer gerçekten krediye ihtiyacınız varsa ve kredi başvurusu yapacaksanız; ne kadar paraya ihtiyacınız olduğu ilk olarak belirlemeniz gereken rakam. Sonrasında bu parayı ne kadar sürede ödeyebileceğinize yani kredi vadesine karar verin. Bunu belirlerken bankaların kredi faiz oranları ve kredi toplam tutarı üzerinden de değerlendirebilirsiniz. Fakat unutmayın ilk olarak kendi bütçenizi düşünmelisiniz. Yani bir banka 12 ayda %1 faizle kredi veriyorsa ve aylık ödemeleri 1500 liraysa ve bu rakam sizin bütçenizi aşıyorsa, bu kredi sizin için uygun olan kredi değildir. Her uygun faizli kredi oranı bütçenize uygun olmayabilir. En uygun oranlı krediyi veren bankayı nasıl bulacağınızı öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kredi başvurusundan önce yapmanız gereken diğer şey ise kredi puanınızın yüksek olmasını sağlamak. Yani bankalarla olan ilişkilerinizde borçlarını zamanında ödeyen bir müşteri olmak. Bankalar sizin ödeme alışkanlığınıza göre size bir puan belirliyor ve bu puan size kredi çıkıp çıkmayacağında önemli rol oynuyor. 

Herkes krediye başvurabilir. Başvuruları internet, sms, mobil uygulamalar, ATM ve banka şubeleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Kredi çıkması içinse az önce bahsettiğimiz gibi kredi puanınızın yüksek olması gerekiyor. Buna ek olarak bazı bankalarda 4 ay bazı bankalarda ise 6 ay sigortalı olarak çalışma şartı aranıyor.

Kredi İçin Gerekli Belgeler

Bankalar kredi başvurusunda genelde belge istemezler, kredi başvurusunun onaylanması durumunda ise bazı bankalar belge olarak maaş bordrosu, SGK dökümü istiyor.  Belgesiz kredi veren bankaların sayısı da oldukça fazla. Kredi başvurusunda gereken belgeleri bu yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Kredi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gerekenler: Kredi miktarı, kredi faiz oranı, kredi vadesi, toplam geri ödeme miktarı, aylık geri ödeme miktarı, dosya masrafları ve ek sigorta bedelleri.

Kredi Başvurusu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey resim: 0

Kredi geri ödeme planı hesaplanırken bunlara ek olarak devlete ödenecek vergi de dahil oluyor. %15 KKDF, %5 BSMV de ödeme planınız içerisinde yer buluyor. Yani ödeyeceğiniz toplam para; çektiğiniz ana para, kredi faizlerinden dolayı gelen miktar, dosya masrafı için eklenen ücret, vergiler ve sigortalardan oluşuyor. Bazı bankalar dosya masrafsız kredi veriyor. Bunun için de kredi karşılaştırırken toplam geri ödeme miktarının ne kadar olduğunu ve içinde neler olduğuna dikkatli bakınız.

 

Çekilen Kredinin Tamamı Hesaba Yatar Mı?

Bankaların farklı politikaları var. Bazı bankalar 4000 kredi çektiyseniz 4000 lirayı bankaya yatırıyor, dosya masrafı ve diğer giderleri ödeme planı içine dağıtıyor. Bazı bankalar ise 4000 kredi çektiyseniz örneğin 3850 lira yatırıyor ve masrafları krediyi verirken almış oluyor. Kredi başvurusundan önce bununla ilgili de bilgi almayı unutmayın.

 

Kredi Hesaba Yattıktan Sonra

En çok dikkat edilmesi gereken aşamalardan birisi fakat hiçbir sitede bununla ilgili pek yazı göremezsiniz. Para yattıktan sonra krediyi ne için çekmişseniz onun için kullanın. Kredi kartı borçlarınızı mı kapatacaksınız, kapatın. Borç mu ödeyeceksiniz, ödeyin. Bu krediyle birlikte kredi ihtiyacınız ortadan kalksın.

 

Kredi Ödeme Aşaması

Kredi çekmeden önce ödeyebileceğiniz rakamı belirlemenizde fayda olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Bunun en önemli sonuçlarını kredi ödemeleri başlayınca göreceksiniz. Krediyi eğer ödeyebileceğiniz gibi vadelendirmişseniz, gecikmeye düşmeden borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Kredi başvurusu için gereken belgeler, kredi başvurusu süreci ve ödemelerle ilgili sizinle bazı bilgileri paylaştık. Bunlara ek olarak kredi hakkında sormak istediğiniz her şeyi bize danışabilirsiniz. Finans uzmanı ekibimize kolay ve ücretsiz bir şekilde sorularınızı iletebilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800