Esnaf kredisi almanın şartları ve istenen belgeler

KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, ihtiyaçlarını karşılamak adına esnaf kredisine nasıl başvurabilir? İşte şartları ve istenen belgeler…

Ülkemizde büyük bir kısmı esnaf olan KOBİ’ler, yılda 250’den az kişi çalıştıran ve net satış hasılatı 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmeler olarak tanımlanıyor. Vergi levhalı bu işletmeler, işletme adına esnaf kredisine başvurabiliyor.

Büyümek ya da finansman ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla esnaf kredisi arayışına girmiş bir KOBİ iseniz, şartları bilmeniz ve istenen belgeleri hazır etmeniz gerekiyor. İşletmelerin finansal durumlarını değerlendirmek daha kapsamlı olduğu için, bireysel kredilerden daha fazla belgeye ihtiyaç duyuluyor.

İlk olarak, nakdi ya da gayrinakdi olarak hangi türden ve ne kadar krediye ihtiyacınız olduğunu belirleyin.

Kobiler hangi kredileri kullanabilir?KOBİ kredileri, nakdi krediler ve gayri nakdi krediler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, esnaf kredisi olarak da adlandırdığımız kobi kredisini kullanmak isteyenler, hangi durumda neyi tercih etmeli?

Esnaf kredisine başvurmadan önce kendinize bir yol haritası çıkarmanız ve kredi kullanma amacınızı iyi bir şekilde anlatabiliyor olmanız sizin için avantaj sağlayacaktır. Bunun için ‘7 adımda iş planı’nı anlattığımız yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Esnaf kredisi almanın şartları

Öncelikle bilmelisiniz ki, kullanmak istediğiniz kredinin esnaf kredisi kapsamında olması için bireysel değil, işletme adına olması gerekiyor. Esnaf kredisinde şirketin mali durumu değerlendirildiği gibi, şirket sahibi ve ortaklarının finansal durumları da büyük önem taşıyor. Hem işletmenin kurumsal kredi notu hem de iş yeri sahibinin bireysel kredi notu iyi durumda olmalı. Kredi notunuz düşük ise, nasıl yükseltebileceğinizi  ‘Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler’ başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kredi notunun yanı sıra, işletmenin finansal tabloları da inceleniyor. Esnaf kredisine başvurduğunuzda, işletmenizin genel gelir gider dengesine, borcu ya da alacağı olup olmadığına bakılıyor.

Esnaf kredilerinde, kredi raporu kadar önem taşıyan bir başka unsur da findeks çek raporu. Findeks çek raporunda, çek ödeme alışkanlıkları detaylı bir şekilde görülüyor. Bu rapor, son 13 aydaki çekle ilgili tüm detayları kapsıyor.

Bankalar tüm bu verileri değerlendirdikten sonra, ipotekli veya ipoteksiz kullanabileceğiniz tutarı ve vadeyi belirliyor. İpotek istenip istenmeyeceği bankaya bağlı olsa da, bir teminat sunulması, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisinde olduğu gibi esnaf kredisinde de kolay kredi almak açısından yardımcı oluyor. Esnaf kredilerinin vadesi 120 aya kadar uzayabiliyor ancak, elbette bu süre şirketin, şirket sahibinin ve ortaklarının kredibilitesine bağlı olarak değişiyor.

Esnaf kredilerinin vadesi uzun ve kredi limiti daha fazla olduğu için faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Bütçenize ve amacınıza en uygun krediye kredi karşılaştırma yaptıktan sonra karar vermenizde fayda var.

Almak istediğiniz tutar 50 bin TL’nin altında ve vadesi 48 aydan daha kısa bir süre ise, ihtiyaç kredisine başvurmanız daha kolay ve çabuk sonuç almanızı sağlayabilir. Daha fazla bilgi almak için ‘İhtiyaç kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler’ yazımızı okuyabilirsiniz.

Esnaf kredisi almanın şartları ve istenen belgeler resim: 0

Esnaf kredisi için istenen belgeler

İşletmenin sahibinin, varsa ortaklarının TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı fotokopileri

İmza sirküleri

Oda kayıt belgesi

Ticaret sicil gazetesi

Vergi levhası

Bilanço ve gelir tablosu (en az son iki yıl)

Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığı dökümü

Etiketler kobi kredisi
Yorumlar
Kalan Karakter 800