Başka bankadan kredi kartı borcu ödenir mi?

Bankalara ait kredi kartı borcu ödemenin birçok hızlı ve kolay yolu var. Başka bankadan kredi borcu ödenir mi? Kredi borcu nasıl ödenir? Kredi kartıyla ilgili kavramları ve ödeme yollarını yazımızda sizler için derledik.

1 11 ÖDEMENİN BİRDEN ÇOK YOLU VAR
ÖDEMENİN BİRDEN ÇOK YOLU VAR

Kredi kartı borcu ödemenin birden çok yolu var. Kredi kartlarının ekstre borçları, kartın ait olduğu bankanın mobil uygulamasından, internet şubesinden, müşteri iletişim merkezinden, banka ATM'lerinden ve şubelerden ödenebiliyor. Ayrıca kredi kartını kullandığınız bankaya otomatik ödeme talimatı vererek de hesap özeti borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı son ödeme tarihinden önce takibinize gerek kalmadan ödenebiliyor. Tabii bu ödeme için hesabınızda ödemeye yetecek paranın bulunması gerekiyor. Bazı bankaların kredi kartları ödeme adımlarına da PTT şubelerinden nakit ödeme yoluyla ulaşılabiliyor.

2 11 ÖNEMLİ OLAN ZAMANINDA ÖDEMEK
ÖNEMLİ OLAN ZAMANINDA ÖDEMEK

Kredi kartı borçlarını zamanında ve düzenli bir şekilde ödemek hem kredi notunuz hem de finansal istikrarınız açısından oldukça faydalıdır ama kredi kartı borcunu ne zaman ödemeniz gerektiğine dair bilgi eksikliği tüm bu faydaya erişimi ortadan kaldırır.

3 11 KREDİ KARTIYLA İLGİLİ KAVRAMLAR
KREDİ KARTIYLA İLGİLİ KAVRAMLAR

Gelin önce kredi kartıyla ilgili bazı kavramların ne anlama geldiğine bakalım;

Hesap kesim tarihi, hesap özetinizin düzenlendiği tarihi gösterir. Bu tarih, her ay için aynı gün olarak belirlenmektedir.

Hesap özeti ise hesap kesim tarihinizi takip eden günden itibaren gelecek hesap kesim tarihine kadar kredi kartınıza yansıtılan tüm işlemlerin alacak ve borç kayıtlarının, toplam borcun ve ödenmesi gereken asgari tutarın gösterildiği işlem dökümüdür.

Kredi kartı hesap özeti borcu hesap kesim tarihine kadar Bankaya ulaşan borç ve alacak işlemlerinizle devreden bakiyenizin toplamıdır.

4 11 KREDİ KARTI BORCU NASIL ÖDENİR?
 KREDİ KARTI BORCU NASIL ÖDENİR?

Kredi kartı ödemeleri, ödemeler; banka şubelerinden, banka ATM’lerinden, ortak ATM’lerden, online bankacılık hizmetlerinden, telefon bankacılığından ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştirilebilir. Online bankacılık hizmetleri aracılığı ile kredi kartı borcunu öderken kredi kartına bağlı bir vadesiz mevduat hesabı kullanılabilir veya farklı bir hesaptan kredi kartı hesabına havale ya da EFT yolu ile para aktarılarak ödeme yapılabilir.

5 11 SON ÖDEME TARİHİ GEÇERSE 10 GÜNLÜK FAİZ
SON ÖDEME TARİHİ GEÇERSE 10 GÜNLÜK FAİZ

Kredi kartı borcu öderken dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

Kredi kartı borçlarını sorunsuz şekilde ödeyebilmek için ilk dikkat etmeniz gereken nokta, son ödeme tarihidir. Kredi kartı hesap kesim tarihinden sonra, ekstrenizde hesap özeti borcunun son ödeme tarihi yazılır. Bu tarihe kadar borcunuzun tamamını ödemediğiniz takdirde bir sonraki ekstrenize faiz yansıyacaktır. Kredi kartının hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında yaklaşık 8-10 günlük bir süre vardır. Bu tarih arasında borcunuzun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.

6 11 KREDİ KARTI ASGARİ TUTARI ÖDEYİNCE NE OLUR?
KREDİ KARTI ASGARİ TUTARI ÖDEYİNCE NE OLUR?

Kredi kartı borcunuzu verimli şekilde yönetebilmeniz için önemli bir diğer kavram da asgari ödeme tutarıdır. Bu tutar, son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken asgari tutarı gösterir ve bu tutar, varsa geçen dönem ödemekte geciktiğiniz borçlarınızı da içerir.  Bu tutar kartınızın son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken alt sınırı ifade etse de asgari tutarı ödemek borçlarınızın birikmesine ve ileride ödeme yapmanızın güçleşmesine neden olur.

Kredi kartının asgari ödeme tutarı ödenmezse, kredi kartı gecikmeye düşer. Bir yıl içerisinde üç dönem ardı ardına asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılması ya da hiç ödeme yapılmaması hâlinde borcun tamamı ödenene kadar kredi kartı hizmetlerinden yararlanabilmek mümkün olmaz. Ödemenin yapılmadığı veya eksik yapıldığı ilk seferde kredi kartı bir dönem gecikmeye düşer ve bankalar, genellikle kullanıcıya sözlü olarak uyarı yaparak ödeme taahhüdü alır.

7 11 İKİ DÖNEM GECİKME HALİNDE KAPANMABİLİR
İKİ DÖNEM GECİKME HALİNDE KAPANMABİLİR

Kredi kartı sahibi, bir sonraki dönemde de ödeme yapmaz ise kredi kartı iki dönem gecikmeye düşer. İki dönem gecikme hâlinde kredi kartı; alışverişe, nakit çekim işlemlerine ve limit yükseltme taleplerine kapatılabilir. Bir sonraki dönemde ise kredi kartı tüm hizmetlere kapatılır ve kullanıcının ödeme yapması ya da borçlarını yapılandırması istenir.

Kart Kullanıcıları, kredi kartının tüm borcunu ödeyerek kart hizmetlerinden tekrar yararlanmaya başlayabilir. Üst üste üç dönem boyunca ödeme yapılmaması hâlinde veya minimum ödeme tutarının altında ödeme yapılması durumunda, kart sahibine ilk önce bankadan yazılı uyarı yapılır ve belirli bir tarihe kadar ödeme sözü alınır. Kullanıcı, bu tarihten önce ödeme yapamaz ise tüm borçları üzerinden yasal takip işlemleri başlatılır. Bu süreçte hem ana borçlar, kredi kartı faizleri ve gecikme faizleri hem de avukatlık ücretleri ve diğer masraflar, kart sahibinden toplu olarak tahsil edilir.

8 11 KREDİ KARTIYLA BAŞKA KREDİ KARTI BORCU ÖDEME
KREDİ KARTIYLA BAŞKA KREDİ KARTI BORCU ÖDEME

Kredi kartıyla başka bir kredi kartının borcunu ödemek ise borçsuz kredi kartından nakit ya da taksitli avans çekimi yapmakla mümkün. Ancak bu borcun borçla kapatılması anlamına geldiği ve uzun vadede borç sarmalı yaratacağı için önerilmiyor.

9 11 TC KİMLİK NO İLE KREDİ KART BORCU ÖDEME
TC KİMLİK NO İLE KREDİ KART BORCU ÖDEME

Kredi kartının borcunu ATM’den kartsız işlemle yatırmak istediğinizde de T.C. kimlik numaranızı kullanarak ödeme adımına ulaşabilirsiniz. Bu adımla ödeme yapacaksanız önce kredi kartının verildiği bankanın ATM'sinden kartsız işlem seçeneğini tıklamalısınız. Sonrasında da T.C. kimlik numaranız veya kredi kartı bilgilerinizle işleme devam edip, ekrandan “kredi kartı borç ödeme” seçeneğini seçerek kart borcunuzu ödeyebilirsiniz.

10 11 EFT İLE KREDİ KARTI BORCU ÖDENİR Mİ?
EFT İLE KREDİ KARTI BORCU ÖDENİR Mİ?

Banka hesabınızdan EFT yaparak başka bankanın kredi kartına ödeme yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor:

  1. Kendi bankanızın internet bankacılığı hesabına girmeniz gerekmektedir.
  2. İnternet bankacılığı üzerinde Borç Ödeme kısmına girmelisiniz.
  3. Kredi kartını seçtikten sonra başka banka kredi kartı borcu ödeme adımına geçiniz.
  4. Eğer bankanızın internet bankacılığı kısmında borç ödeme kısmı yok ise, Transfer ve ödeme kısmını seçmeniz çok önemlidir. Ödeme kısmı sonrasında ise kredi kartı borcu ödeme kısmını işaretlemelisiniz.
  5. Yapacağınız işlem EFT kapsamına gireceği için eğer hafta sonu yaparsanız borcunuz hafta içi bankaların açık olduğu saatler arasında gerçekleşecektir.
11 11 FASTPAY İLE KREDİ KARTI BORCU ÖDENİR Mİ?
FASTPAY İLE KREDİ KARTI BORCU ÖDENİR Mİ?

FastPay'le de kredi kartı borcu ödemesi yapılabiliyor. FastPay'le kredi kartı borcu nasıl ödenir sorusunun yanıtı aşağıdaki adımlarda:

FastPay’i aç ve ana ekranından “İşlemler” menüsüne girdikten sonra “Öde/Yükle” sekmesine tıkla. Açılan menüden “Kredi Kartı Borcu Öde” seçeneğine git ve ardından da borcunu ödemek istediğin kredi kartını seç. Borç ödeyeceğin kart listede yoksa ya da listene yeni bir kart eklemen gerekiyorsa, bu işlemi de gerçekleştirerek ödeme yapılabiliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800