Balon ödeme nedir, avantajlı mıdır?

Ev ya da araba almak için kredi başvurusu yaptığınızda karşınıza çıkan kredi seçeneklerinden biri de ‘Balon ödemeli kredi’ olabilir. Peki balon ödeme nedir, balon ödemeli kredinin diğer kredilerden farkları nelerdir?

1 10 BALON ÖDEME NEDİR?

Balon ödeme, borç alınan bedelin büyük bölümünün vadenin sonuna doğru ödenmesi opsiyonuna verilen isimdir. Balon ödeme şeklinde borca ilişkin ilk ödeme taksitleri düşük miktarda yapılırken en son ya da vade sonuna doğru seçilecek herhangi bir ayda toplu ödemeyle borç kapatılır.

2 10 SABİT FAİZ, ESNEK ÖDEME

Balon ödeme opsiyonu daha çok konut kredisi, ticari kredi ve taşıt kredilerinde kullanılır. Balon ödemeli kredide de faiz vardır ve sabit bir faize sahip olmasına rağmen esnek bir ödeme şekline sahip olmasıyla müşteriler borcunu daha kolay bir şekilde ödeyebilirler. Örneğin; çektiğiniz krediye aylık 5000 TL ödemek yerine, 3000 TL ödeyerek aradaki farkı borcu son taksitte toplu bir şekilde ödeme yapmak balon ödemeye örnek gösterilebilir.

3 10 BALON ÖDEMENİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Balon ödemede, ilk aylardaki taksitler daha düşük meblağlarla ödenirken, krediye ihtiyaç duyan kişi ya da kurum bu sürede finansal olarak rahatlık yaşar. Ancak büyük meblağın ödeneceği son taksitlere doğru gelir planlamaması yapılmaması halinde balon ödeme, kredi alanı zora sokabilir. 12 ay ve üzeri taksitli krediler için ilk 4 ay içerisinde yapılacak bir balon ödeme faiz kısmında ciddi bir indirim ve kalan taksitlerin azalması olarak yansıyabilir.

4 10 KİRALAR GİBİ KULLANMA İMKANI

Balon ödemenin bir diğer aracı da bu yöntemle satın aldığınız ürünü kiralar gibi kullanma imkanı tanımasıdır. Mesela balon ödemeyle satın aldığınız otomobili, kredinizi düşük taksit oranlarıyla ödediğiniz süre boyunca kullanabilirsiniz. Vade sonuna doğru aracınızı yenileme ihtiyacı duyduğunuzda da aracınızı satışa çıkarabilir, sahip olduğunuz meblağ ile balon taksitinizi ödeyebilirsiniz. Böylece aracınızı yenilemek için hem birikim yapmış hem de kredinizi ödemiş olursunuz.

5 10 TOPLU ÖDEMENİN AVANTAJI

Bütçeniz dahilinde planladığınız ödeme şekline göre; son vadede yapılacak toplu ödemenin sizin için pek çok avantajı vardır. Maaşınızın yükselmesini ya da vermiş olduğunuz borç paranın geri dönüşünü beklemek zorunda olmadan bu ödeme şekli ile çabucak yeni bir ev ya da yeni bir taşıt sahibi olmanız mümkün olur. Buna ek olarak kredi için sağlanan kolaylıklar kapsamında uygun taksit tutarları ile size kalan para orta vadede başka yatırım araçlarına yönelmenize yardımcı olur.

6 10 HESAPLAMA İYİ YAPILMALI

Balon ödeme seçeneği özellikle yatırımcıların bütçeleri için uygun görülen bir ödeme şeklidir. Fakat ileride zor durumda kalmamak için, toplu alacağınızdan emin olmalısınız. Bununla beraber hesaplamanızı iyi yapmalısınız. Aksi takdirde zor durumda kalabilirsiniz. Son taksitte ödenmesi gereken toplu tutarı zamanında ödemememiz kredi notunuza olumsuz yansıyabilir ve yasal süreç başlatılabilir. Bu kapsamda titiz hareket etmelisiniz.

7 10 BALON ÖDEMEYİ KİM KULLANMALI?

Balon ödemeli kredi özellikle konut ve taşıt gibi yüksek meblağlı alımları yaparken nakitini yatırım için kullanmak isteyenler, finansal durumunda değişiklik olduğu için aylık ödemelerini az miktarlarda yapmayı dileyenler ve vade bitiminde toplu ödeme imkanı olanlar ile emekli ikramiyesi ile ev ya da taşıt almak isteyenler için çok uygun bir kredi türüdür. Balon ödemeli konut kredi hesaplaması yapıldığında, son taksite kadar, oldukça avantajlı taksit tutarları ortaya çıkar.

8 10 BALON ÖDEMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Balon ödemeli kredide en önemli nokta, doğru bir bütçe planlaması yapabilmektir. Kredinin son taksitinden önceki taksitler, düşük meblağlı olacağı için rahatlıkla ödenebilir. Fakat son taksitin yüklü olacağı unutulmamalıdır. Son taksit tutarı önceden bellidir ve bu tutarın, son taksit tarihi gelmeden önce hazırlanmış olması gerekir. Dolayısıyla önceki aylarda birikim yapmaya ya da garanti getirisi olan bir yatırım yapmaya özen gösterilmelidir.

9 10 BALON ÖDEME KREDİ GÜVENLİ Mİ?

Balon ödemeli kredi seçeneğini, Türkiye’de hizmet veren güvenilir bankalar ve finans kuruluşları sunar. Yasalar çerçevesinde değerlendirildiğinde herhangi bir engeli bulunmayan bu krediler, krediyi kullandıran banka ve kullanan tüketici arasındaki anlaşmaya bağlı olarak planlanır. Doğru bir bütçe planı yapıldığında, bu krediyi kullanmak herhangi bir güvenli riski doğurmaz.

10 10 HANGİ BANKALARDA BALON ÖDEME KREDİSİ VAR?

Balon Ödemeli Kredi…………Diğer Finans Kuruluşları
veren bankalar

Akbank………………………………….TEB Cetelem
Vakıfbank……………………………… Volkswagen Doğuş Finans
Garanti BBVA………………………..PSA Finans
Yapı Kredi
Türkiye İş Bankası
HSBC

Borç kapatma planı! Özlem Denizmen yazdı

Etiketler Kredi
Yorumlar
Kalan Karakter 800