Borç kapatma planı! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde borcunu kapatmak isteyenlerin çok işine yarayacak yol haritasını yazdı.

1 14 BÜTÇE ŞART
BÜTÇE ŞART

Ya borçlar yüzünden kendini, çevreni suçlamaya devam edip olanlara üzüleceksin ya da bir an evvel problemi çözeceksin. SEÇİM SENİN

 Borcunu ödemeye başlamadan önce, borçlarının türü, kalan bakiyesi ve faiz oranı ile birlikte bir liste yap.

ÖLÇMEDİĞİN ŞEYİ YÖNETEMEZSİN

Borcunu ödemek için aylık bir bütçe ile gelir ve giderlerini takip ederek başla. Gelir, borç, birikim, kira/ev kredisi, gıda, faturalar, ulaşım, sağlık/eğitim, giyim/ kişisel bakım, tatil/eğlence, ev eşyası, zaaf. Tek tek nereye, ne kadar harcadığını yaz. Bütçe, borç geri ödemesinin başlangıcında organize olmanın en temel yolu.

2 14 10 SANİYE KURALI
10 SANİYE KURALI

BİZİ DUYGULAR YÖNETİYOR

Hedefine ulaşmak için bir yerlerden kısmak şart. Alışverişlerinde isteklerinle ihtiyaçlarını ayır. Planında yoksa istek harcaması yapma. Her harcamanı ve borç ödemelerini yakından takip etmek için Moneye uygulamamı kullan. Çevrende çok para harcayan insanlar varsa onlardan bir müddet uzak dur.

3 14 KENDİNİ MOTİVE ET
KENDİNİ MOTİVE ET

KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞAR

Küçük bir borcun tamamını geri ödemek hem borç ödeme yolculuğuna devam etmek için ihtiyaç duyduğun motivasyonu sağlar hem de listenden bir madde eksilmiş olur.

4 14 ASGARİ TUTARDAN FAZLASI
ASGARİ TUTARDAN FAZLASI

STRATEJİK OLMALI

Borçların üzerinde gerçek bir etki yaratmak ve borç sarmalından çıkmak için her ay kredi kartı ekstre borcunun asgari tutarından fazlasını öde. Mevcut borçlar bitene kadar yeni borç ya da taksit yapma.

5 14 KREDİ KARTI KULLANMA
KREDİ KARTI KULLANMA

GEÇİCİ BİR DURUM

Kredi kartlarını anlamadan kullanıyorum gereksiz yere borçlanıyorum diyorsan borçların bitene kadar kredi kartı kullanma. Alışveriş uygulamalarına tanımlı olan kredi kartlarını da sil. Finansal durumunu kontrol altına almaya odaklan.

6 14 YAPILANDIRMA FIRSATI
 YAPILANDIRMA FIRSATI

BALIK YAN GİTMESİN

Borcun olan bankalarla görüş. Yapılandırma konusunun senin durumunda avantajlı olup olmadığını sor. Bankanla anlaştığın sürece her borcu yapılandırabilirsin. Yapılandırma vadeleri kredi kullandığın tarihe, kalan borç bakiyene ve kredinin türüne göre değişir.

7 14 ‘KREDİ ÇIKTI!’
‘KREDİ ÇIKTI!’

GERÇEKÇİ OL

Bana her gün birçok soru geliyor: “Özlem Hanım bankadan mesaj geldi, 50 bin lira kredi limitim varmış. Sizce bu parayı alsam mı?’’ gibi. Benim bu sorulara cevabım şu: Bu para bedava DEĞİL. Kredi bankanın belli bir faiz karşılığında sana ödünç verdiği para. Bunun maliyeti var. Havadan gelen para değil. İhtiyacın yoksa neden bu parayı kullanasın?

8 14 KULLANMADIĞIN EŞYALARINI SAT
KULLANMADIĞIN EŞYALARINI SAT

DESTEK OLSUN

Evinde, gardırobunda istemediğin eşyaları satıp tüm kazancını borçlarını ödemek için kullanabilirsin. Not: Komşu kızlarımız Ela ve Mina bizim evin önünde, bütün gün oturup kendilerinin ve ailelerinin artık kullanmadıkları eşyaları sattılar ve kazandıklarını eğitim için bağışladılar.

9 14 ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİR
ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİR

SİLKELENMEN ŞART

Fazla harcama yapmak ve yüksek tutarlı borçlarının olması davranışsal bir sorun olabilir. Günlük alışkanlıkların ve harcamaların konusunda kendine dürüst ol. Son üç aylık, bir yıllık kredi kartı ekstrelerinin dökümüne bak. Çözüme odaklan ve borçlarını ödemeye başlamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yap.

10 14 EK GELİR
EK GELİR

BAZEN TEK ÇÖZÜM

İkinci bir işe başlayarak gelirini artır veya ailede çalışabilecek kişi varsa o da aile bütçesine katkıda bulunabilir ve kazandığınız parayı borçlarınızı ödemek için kullanabilirsiniz. Her gün internette nasıl para kazandığını yazan insanlar bana ulaşıyorlar. Siz de yapabilirsiniz.

11 14 KENETLENİN
KENETLENİN

ORTAK HAYAT

Ortada borç sorunu varsa samimiyetle konuşun, gizlemeyin ve ailece birbirinize kenetlenin. Borçlarınızı ödeyeceğinize inanın. Birbirinizi suçlamayın, bu boşa giden enerjiden başka bir şey değildir.

12 14 DAVRANIŞA DÖNÜŞTÜR
 DAVRANIŞA DÖNÜŞTÜR

SÜREKLİ GELİŞ

Borçlarını kapatma hedefine ulaştığında borç sorununun tekrar ortaya çıkmaması için sağlıklı para alışkanlıklarını sürdür. Borçlarının neden, hangi durumlarda oluştuğunu unutma.

DİKKAT!
DİKKAT!

İhtiyaç kredin varsa ve 16 Eylül 2021 tarihinden önce çektiysen, tutara bakılmaksızın en fazla 36 ay vadeli yapılandırılabiliyor. Bu tarihten sonraki krediler için yapılandırmayı borç bakiyene göre belirliyorlar. Borç bakiyen, 0-50.000 TL arası ise en fazla 36 ay, 50.001-100.000 arası ise en fazla 24 ay, 100.001 ve üstü ise en fazla 12 ay yapılandırma olur. Yapılandırma kararının bankanın inisiyatifinde olduğunu unutma.

HAFTANIN ANKETİ
HAFTANIN ANKETİ

Sence ilk buluşmada hesabı kim ödemeli?

 A) Tabii ki erkek

  B) Eşit paylaşılmalı

   C) Hiç fark etmez

ozlem.denizmen@posta.com.tr adresine cevaplarınızı bekliyorum.

Yorumlar
Kalan Karakter 800