Topraktan satılan eve banka kredi verir mi?

Proje aşamasında satılan daireye banka kredisi veriliyor mu? Bu krediyi alabilmenin bazı kıstasları var.

Henüz proje aşamasındayken almaya niyetlendiğiniz ev için bankadan kredi alabilmenin bazı kıstasları var. Eğer projeyi yapan firma bir banka ile anlaşma yapmışsa, konutun bitirilmesine bakılmadan kredi alabilirsiniz. Projeyi yapan firmanın herhangi bir bankayla anlaşması yoksa, konutun inşaat tamamlanma hali önem kazanıyor.

BÜYÜK BÖLÜMÜ TAMAMLANMIŞ OLMALI

Eğer inşaat yüzde 70-80 oranında tamamlanmışsa bankalar o projeyle ilgili yapılacak gayrimenkul sözleşmesi için ev sahibi adaylarına kredi kullandırmaktadır. Bu noktada da inşaatın tamamlanma oranına ve tamamlandığında ortalama değerine ilişkin ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekspertiz, yapıdaki imalatların son durumunu, binadaki eksikleri, tamamlanmış imalatların projeye uygun yapılıp yapılmadığını, çevredeki benzer yapıların ortalama değerini raporunda geçirerek, bankaya bilgi sağlar.

EKSPERTİZ RAPORU KREDİDE ETKİLİ

Daire tamamlanmış ve müteahhit tarafından satışa sunulduğunda kredi alınacaksa da ekspertiz tarafından gayrimenkul değerleme işlemi yapılması zorunludur. Bankalar krediyi, ekspertizin vereceği rapor ve belirleyeceği bedel doğrultusunda kullandırmaktadır.

Kredi başvurusunu yapacak olan kişi, inşaatın tamamlanma derecesini öğrenmeden işlemleri başlatırsa, ekspertiz raporu sonrası düşük bir bedel ile karşılaşabilir. Bu durumda da yasal olarak gayrimenkulün en fazla yüzde 80’i için kredi talep edebileceği göz önüne alındığında beklediği meblağı kredi olarak çekemeyebilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800