Yeni bir kredi kartı alma zamanı geldi mi?

Kredi kartları, ödül ve puan toplamak için harika fırsatlar sunar. Ancak yeni bir kredi kartı almadan önce düşünün, harcama alışkanlıklarınız, kredi kartı ekstre borcunuzu ödeme gibi konularda disiplinli misiniz?

Güncelleme:

Kredi kartları bize 40 güne kadar faizsiz para kullanma imkanı veriyor, bu harika. Ayrıca ATM arama derdi yok. Acil para gerektiğinde, yolda kaldığınızda bir güvence. Yeni bir kredi kartı almadan önce nedenlerini iyice düşünün. Sizin için aşağıdaki durumlardan hangisi geçerli? 

KREDİ KARTI AİDATI ÖDEMEK İSTEMİYORSUNUZ

Kredi kartı aidatı ödemek istemiyorsanız her bankanın sunmak zorunda olduğu ‘yalın kredi kartı’nı kullanabilirsiniz. Ancak bu kartların birçoğunda kampanya, puan avantajı olmuyor. Size en uygun kartı bulmak için araştırma yapın. 

ALTERNATİF KREDİ KARTI İSTİYORSUNUZ

Şu ana kadar tek kredi kartı kullanmış ve yanınızda ne olur ne olmaz diye yedek bir kredi kartı taşımak istiyor olabilirsiniz. Yeni alacağınız kredi kartının limiti hayat gerçeklerinizi aşmasın ki sonradan başınız ağrımasın. Bu arada küçük bir bilgi verelim: Bankalararası Kart Merkezi (BKM)  verilerine göre, Türkiye’de 92,1 milyon kredi kartı var. 

ÖZEL FIRSATLARI OLAN BİR KREDİ KARTI BULDUNUZ

Yeni bir kart almak için en iyi zamanlardan biri, özel fırsatların sunulduğu zamandır. Zaten ihtiyacınız varsa tabii ki bu fırsatı değerlendirmeyi düşünün ancak ‘öylesine’ kredi kartı almayın.  Genellikle bu avantajlar, kullanabileceğiniz puanlar veya seyahat milleri şeklinde gelir ve kartınızı açtıktan sonraki ilk 30-90 gün içinde bir harcama hedefine ulaşmasını gerektirir. Bunlara dikkat edin ve kazandığınız puanları kullanmak için kasiyerin sormasını beklemeyin.

KREDİ KARTI AİDATINIZ YÜKSELDİYSE 

Kartınızın yıllık ücreti yüksekse veya yıllık ücret, ödüllerinizin büyük bir bölümünü tüketiyorsa, yeni bir kredi kartına geçmenin zamanı gelmiş olabilir. Bir kartın avantajlarını ve yıllık ücretin buna değip değmeyeceğini dikkatlice düşünün.

HARCAMA ALIŞKANLIKLARINIZ DEĞİŞTİYSE

Yeni bir kredi kartı almanız gerektiğini gösteren bir işaret, harcama alışkanlıklarınızın değişip değişmediğidir. Yaşlandıkça, iş değiştirdikçe veya yaşamda büyük değişiklikler geçirdikçe, harcama alışkanlıklarımız da doğal olarak değişir.

Örneğin, daha önce bir seyahat kartını yoğun bir şekilde kullanmış olabilirsiniz, ancak şimdi bir iş kurduysanız veya şirketiniz büyüdüyse, yeni bir karta da ihtiyacınız olabilir. Unutmayın, yeni bir kartvizit başvurusunda bulunmadan önce işletmenizin iyi durumda olması, iyi bir itibara ve finansal bilgilere sahip olması gerekir. Her iki durumda da kredi kartınız harcama alışkanlıklarınıza uygun olmalı ve size uygun kartı araştırmalısınız.

YENİ KREDİ KARTI ALMAYIN! 

Yakın zamanda işinizi kaybettiyseniz veya son birkaç ayda işletme geliriniz önemli ölçüde azaldıysa, yeni bir kart başvurusunda bulunmaktan kaçının. İşinizi kaybettiğinizde zorunlu harcamalarınızı ödemek için hızlı nakit paraya ihtiyacınız olabilir, ancak kredi kartı başvurusu yine de iyi bir fikir değildir. Birincisi, aylık kredi kartı ekstrenizi ödemek zorlaşabilir. İkinci olarak, yeni bir kredi kartı başvurusu yaparken gelir düzeyinizi belirtmeniz gerekecektir. Geliriniz yoksa, büyük olasılıkla reddedileceksiniz ve kredi notunuz düşecek. Bu durumda, yeni bir kart başvurusunda bulunmadan önce yeni bir iş bulmak için zaman ayırmak daha iyidir.

KREDİ KARTI KAPATMAK DOĞRU MU?

Diyelim ki biri altı senelik, diğeri 10 aylık iki kredi kartınız var ve birini kapatmak istiyorsunuz. İlla bir kart kapatacaksanız 10 ay önce aldığınız kartı kapatın. Eski kredi kartınızın çok zengin bir geçmişi ve kredi notunuza olumlu bir etkisi var.

Kredi kullanınca kredi notu düşer mi?Kredi kullanınca kredi notu düşer mi?Para Durumu programının "Özlem'e Sor" bölümünde Özlem Denizmen, Kenan Bey ve Özgür Bey sorularını yanıtladı.

 

Etiketler Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800