FAST Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bankacılık dünyasında yeni bir sistemin kapısı olan FAST’te transfer işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleşiyor. Eğer para transferiniz 20 saniye içerisinde gerçekleşmezse işleminiz iptal oluyor.

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından geliştirilen Türkiye bankacılık sistemine kayıtlı gerçek veya tüzel kişilerin farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini, saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirmesine imkan veren bir para transferi altyapısıdır. 

TCMB’nin yeni bir ödeme sistemi olarak geliştirdiği FAST ile farklı bankalardaki hesaplara saniyeler içerisinde 7 gün 24 saat TL para transferi yapabilme alt yapısı 8 Ocak 2021’den itibaren kullanılmaya başlandı. Bankacılık dünyasında yeni bir sistemin kapısı olan FAST’te transfer işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleşiyor. Eğer para transferiniz 20 saniye içerisinde gerçekleşmezse işleminiz iptal oluyor. 

FAST NASIL YAPILIR, LİMİTİ NE KADARDIR?

Söz konusu transfer işlemi banka ya da ödeme kuruluşlarının mobil ya da internet şubelerinden FAST bölümünden yapılıyor. FAST sisteminde başka bir hesaba maksimum bin lira gönderebilirsiniz. Bu miktarın üzerindeki transferler EFT ile yapılır. Ancak Merkez Bankası (TCMB), FAST sisteminde bin lira olan işlem tutar limiti 2 bin TL oldu.

FAST HANGİ BANKALARDA VAR?

FAST sistemi için 21 banka entegrasyon sağladı. FAST sisteminin kullanılabildiği bazı bankalar şunlar; Akbank, AnadoluBank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Odea Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Halk Bankası, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Deniz Bank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, QNB Finansbank, VakıfBank.

FAST ÜCRETLİ Mİ?

Ücret almayan bankalar da var ancak çoğu banka 1.80 TL ile 10 TL arasında değişen ücret alıyor. 

FAST’İN EFT’DEN FARKI

EFT Sistemi ile bankalardaki hesaplar arasında para transferleri saniyeler içerisinde gerçekleşse de bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmuyor. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması daha uzun zaman sürebiliyor. Ayrıca EFT Sistemi sadece mesai saatleri içerisinde çalışıyor. EFT işlemi sonrasında alıcı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu da bulunmuyor. FAST sisteminde ise bildirim zorunluluğu bulunuyor.

Kıdem Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?Çeşitli sektörlerde çalışan işçiler çalıştıkları sektörde tüm hizmet süreleri boyunca belli bir emek verirler. İşçilerin çalıştıkları bu sektörde verdikleri emeğin karşılığını almaları için kıdem tazminatı verilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800