Yeniden Şekillenen İş Dinamikleri
Sodexo’nun 31 ülkede 31 bin kişi ile yaptığı Co-Creating Exceptional Worksplaces (İdeal Çalışma Alanlarını Birlikte Tasarlamak) raporu yayınlandı. Rapor iş dinamiklerinin ve çalışma anlayışının çalışan talep ve ihtiyaçlarına göre şekillendiğini ortaya koyuyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol10 şirketten 9’u çalışan deneyimine yatırım yapıyor
Pandemi sonrasında tüm dünyada iş gücü dinamikleri köklü bir dönüşüm geçirdi. Çalışan beklentileri şekil değiştirirken şirketler de bu değişime uyum sağlamaya odaklandı. Sodexo’nun hazırladığı İdeal Çalışma Alanlarını Birlikte Tasarlamak raporuna göre
işverenlerin %92’si, 2021-2024 yılları arasında çalışan deneyimine yatırım yaptı. Önceki yıllarda bu oranın yalnızca %
2 olması, dönüşümün şirketler için stratejik bir gereklilik haline geldiğine dikkat çekiyor.
Rapor, maaşın çalışanların %47’si için hala en önemli kriter olduğunu ortaya koyarken, %32’sinin iş-yaşam dengesine, %18’inin ise çalışma saatleri esnekliğine öncelik verdiğini gösteriyor. Rapor ayrıca sosyal bağlar ve gelişim fırsatları gibi olanakların, çalışanların %61’inin mevcut işyerlerinde devam etme kararını doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor. Şirketlerin dönüşüm yolculuğunda çalışan ihtiyaçlarını önceliklendirerek sürdürülebilir ve insan odaklı çözümler sunduklarını belirten Sodexo Türkiye CEO’su Ahmet Zeytinoğlu, işyeri deneyimini iyileştirmenin kurumsal performansı artırdığını söylüyor.
10 Çalışandan 9’u Daha Kısa Mesai ve Uzaktan Çalışma İmkânı İstiyor
Rapor, yeni nesil çalışanların sadece fiziksel değil, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden de desteklenmek istediğini ortaya koyuyor. Sodexo’nun İdeal Çalışma Alanlarını Birlikte Tasarlamak raporuna göre genç çalışanların %6’i, son iki yıl içinde en az bir ruh sağlığı problemi yaşadığını belirtiyor. Bu durum işverenlerin iyi yaşam uygulamalarına öncelik vermesi gerektiğini gösteriyor. Çalışanların %89’u daha kısa mesai ve uzaktan çalışma imkânı gibi esnek zaman yönetimi seçeneklerini tercih ederken, %26’sı, ekip içi etkileşim ve yüz yüze çalışmanın daha verimli olduğunu düşünüyor. Yeni nesil çalışanlar bağlı oldukları kurumun dünyaya ve çevreye olan katkısını, çalışma koşulları kadar önemserken, Y ve Z kuşağı, çevresel sürdürülebilirliği bir gereklilik olarak görüyor. Kurumların bu alandaki duruşu, çalışan bağlılığını doğrudan etkiliyor. Çalışanların %96’sı, işvereninin sürdürülebilirlikte öncü olmasını tercih ediyor.
“Daha Verimli Bir Çalışma Ortamının Destekçisiyiz”
Şirketlerin dönüşüm yolculuğunda işverenleri ve çalışanları bir araya getirerek veriye dayalı, insan odaklı ve çevreci çözümler sunduklarını söyleyen Sodexo CEO’su Ahmet Zeytinoğlu, “Kurumlar artık yalnızca birer iş yeri değil; sosyal bağların kurulduğu, kişisel gelişimin desteklendiği ve anlamlı deneyimlerin yaşandığı alanlara dönüşüyor. Sodexo olarak biz kendimizi bu dönüşümde esneklik, iyi yaşam olanakları, sürdürülebilirlik, sağlık odaklılık anlayışımızla işveren ve çalışanların stratejik çözüm ortağı olarak konumluyoruz. Çalışan ihtiyaçlarına göre şekillenen çözümlerimiz, günün her anında lezzetli, sağlıklı yemek seçeneklerimiz ve yapay zeka destekli sistemler sayesinde çalışanlarımıza kendini geliştirme ve potansiyelini artırma fırsatı sunuyoruz. Günümüz dünyasında daha motive ve verimli bir çalışma ortamının destekleyicisi olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.