Kıdem Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Brüt maaş ve memur maaşındaki artışa göre hesaplanan kıdem tazminatı, tüm çalışanların garantisi. Peki kıdem tazminatını artıran yan ödemeler hakkında bilginiz var mı? İşte kıdem tazminatı hakkında her şey…

Kıdem tazminatını hak etmek için öncelikli olarak aynı iş yerinde aralıksız 1 yıl çalışmak gerekiyor. Kıdem tazminatımız o kurumda çalıştığımız her bir yıl için 1 maaş ödenmesi şeklinde hesaplanıyor. Ortaya çıkan bu miktardan yalnızca binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor ve kıdem tazminatında bir üst limit bulunuyor. Alınabilecek en yüksek kıdem tazminatını gösteren bu tutar memur maaşlarının 6 ayda bir güncellenmesiyle aynı oranda artış gösteriyor.

Kıdem Tazminatı’nı artıran unsurların başında çalışanlara ödenen primler geliyor. Aylık ücretinin yanında bir de aylık prim alan çalışanlar her yıl için 1 maaş + 1 prim şeklinde hesaplama yapabilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Ücrete Dâhil Edilen Ödemeler

Tazminata eklenen ücretler primle sınırlı değil. Yemek yardımı, ramazan kolisi, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, Unvan tazminatı, Aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı, taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, nitelik zammı, özel sağlık sigortası, mali sorumluluk tazminatı, bayram harçlığı, lojman tahsisi, aydınlatma , su ve yakıt bedeli, teşvik primi ve devamlı ödenen primler kıdem tazminatı hesaplanırken unutulmaması gereken işçi hakları.

Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Dâhil Edilmeyenler

Kıdem tazminatına dahil edilen yan haklar gibi bir de dahil edilmeyenler bulunuyor. Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, hastalık yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, seyahat primleri, devamlılığı olmayan primler, fazla mesai ücreti, iş arama yardımı, harcırah ve bir defaya mahsus verilen ücretler kıdem tazminatına eklenmez.

Kimler Kıdem Tazminatı Alıyor?

Kıdem tazminatını yalnızca işten çıkarılan çalışanlar değil; emekli olanlar, askere giden erkek çalışanlar ve evlilik nedeniyle 1 yıl içerisinde işten ayrılan kadınlar  da kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor.

Kıdem Tazminatı Tavan Tutar

Yeni düzenlemeler sonucu 3 temmuz itibarıyla kıdem tazminatında işverenin 1 yıl için ödeyeceği tavan tutar 6.380 tl oldu.  Son 10 yılda 4.014 lira artış gösteren kıdem tazminatı, fazla mesai yaptırılması gibi mobbinge uğrayan işçiler tarafından da ispat şartı ile, hak edilebiliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800