Eyvah performans görüşmem var!

Hepimizin bildiği gibi artık sadece kurumsal şirketler değil, birçok patron şirketinde de performans değerlendirme sistemleri uygulanmakta.

Birçok performans değerlendirme şekli bulunuyor. Hepsinin temel amacı, çalışanın gelişimini ve şirket verimliliğini arttırmaya hizmet etmek ve kurum içerisindeki ücret, prim vb. hakların dağılımını objektif olarak yapabilmektir. Ancak, doğru şekilde yönetilmediğinde motivasyon kaybı, adaletsiz ücret artışı ve prim dağılımına sebep olabilir.

Peki çalışanlar performans görüşmelerinden önce neler yapmalı?

Unutulmaması gereken en önemli şey, performans değerlendirme sürecine yaklaşırken göstereceğiniz ekstra performans ve verimliliğiniz ile ölçülmeyeceğidir. Eğer yılda bir değerlendirme yapılan bir şirkette çalışıyorsanız tüm yıl gösterdiğiniz performans dikkate alınacaktır.

Bu sebeple tüm yıl sürecek bir yolculuktan bahsediyoruz.

Performans değerlendirilmesi öncelikle dönem başında sizden beklenen hedeflerin size bildirilmesi ile başlar.

Ulaşmanız beklenen hedeflere ulaşmak için kaynaklarınızın yeterli olup olmadığını değerlendirin ve kaynak eksiğiniz ( eksik personel, bütçe, yetki, ekipman, eğitim, bilgi ve tecrübe ) var ise dönem başında yöneticinize iletin.

Belirlenen hedeflerin görev tanımınız ile örtüşüp örtüşmediğini değerlendirin. Görev tanımınız dışında beklenen bir hedef var ise yöneticiniz ile görüşün. Gerekiyorsa hedeflerinizin revize edilmesini talep edin.

Belirlenen hedefler yukarıda bahsedilen durumlar dışında ulaşılabilir, gerçekçi ve spesifik ise hedeflerinize ulaşmak için yıllık planlamanızı yapın, ekibiniz var ise hedeflerinizi ekibinize yetkinlik, görev tanımı vb. çerçevelerde dağıtın.

Yıl içerisinde yöneticinizin size yapmış olduğu geri bildirimleri ve sebeplerini not alın. Geri bildirimlerin sizi geliştirmek için yapıldığını unutmayın ve gereksiz alınganlık göstermeyin. Bu tarz davranışlar yetkinlikleriniz değerlendirilirken, eleştirilere / geri bildirim almaya kapalı olduğunuz izlenimi verir.

Önce siz kendinizi değerlendirin!

Nereden nereye geldiğinize önce siz bakın, ulaşılamayan hedeflere neden ulaşılamadığının analizini yapın ve objektif sebeplerini belirleyin.

Performans Değerlendirme görüşmesinden önce yöneticiniz ya da İnsan Kaynakları tarafından iletilecek değerlendirme formunu tüm yılınızı sayısal hedefler ve yetkinlik bazında objektif bir şekilde değerlendirin. Kendiniz için verdiğiniz puanlamanın bir açıklaması olmasına dikkat edin.

Yöneticiniz “Niye Problem Çözme Becerileri alanında 9 verdin?” diye sorduğunda, “Çünkü ben iyi bir problem çözücüyüm” demeyin. Bunun yerine gerçekten yaşadığınız bir sorunu nasıl çözdüğünüzü ve tarafların bu konudan nasıl memnun olduklarını ve bir daha benzer bir sorun olmadığını iletin. Anlayacağınız bence değil, bu yüzden diyebileceğiniz açıklamalarınız olsun.

Ta ta işte o gün geldi çattı!

Performans Değerlendirme görüşmesine giderken daha önceden doldurduğunuz form ile birlikte gidin. Yöneticinizin her bir başlık için verdiği puana karşılık kendi değerlendirmenizi iletin, tabi gerekçeleri ile birlikte…

Sizin yüksek, yöneticinizin ise düşük verdiği puan olduğunda sebebini nazikçe öğrenmek istediğinizi iletin. 

Görüşme sırasında hoşunuza gitmeyen puanlama olduğunda tavır ve davranışlarınızı kontrol edin, olumsuz bir izlenim yaratmayın.

 

Tüm değerlendirme bittiğinde Siz ve yöneticiniz tarafından yorumlarınızı yazdıktan sonra formun bir kopyasını yöneticinizden isteyin.

Etiketler Kariyer performans
Yorumlar
Kalan Karakter 800