Kafe Açmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

İş kurma örneklerinden öne çıkanlardan biri de kafe açmak. Kendi işini yapmak isteyen, küçük bir işletmem olsun diyen herkes kafe açmak istiyor. Peki kafe nasıl açılır, neler gerekli? Kafe açmak için hangi yollar izlenmeli? Gelin hep birlikte kafe açmanın detaylarına bakalım.

Sabah kahveminizi almadan işe gidemez olduk. Hatta artık, bilgisayarımızı yanımıza alıp kafe çalışmak, işlerimizi orada tamamlamak istiyoruz. Bu durum da, iş kurmak isteyenlerin ilgisini çekiyor. İş kurmak isteyen birçok kimsenin ilk aklına gelen kafe açmak. Peki, kafe açmanın olmazsa olmazları neler?

Mutfağınızın Olması Şart!

Öncelikle kafe açmaya karar verdiniz, bir dükkan tuttunuz ve eksiklerinizi tamamlamaya başladınız. İlk işiniz tabii ki mutfağınız. Düzgün bir mutfağınız olmadan kafe açmanız neredeyse imkansız. Mutfağınız için bir yıkama ünitenizin olması şart. Eğer yemek ağırlıklı bir kafe açmaya karar verdiyseniz, sizin iyi bir dizayn yapmanız şart. Kullanışlı dizayn edeceğiniz mutfak sizin işinize yarayacak. Kafenizde balık, pasta, tavuk gibi farklı gıdalar satıyorsanız onlar için ayrı buzdolapları da almanız gerekiyor. Ama eğer sadece içecek üzerine bir kafe açtıysanız buna gerek yok. Daha küçük bir mutfakla kendi işinizi görebilirsiniz. Yani kafe açmak istiyorsanız arka planda mutfağınızın nasıl olacağına karar vermelisiniz.

Kafe Açmak İçin Neler Gerekli?

Kafe açmak için ruhsat almanız şart. Umuma açık iş yerlerinde ruhsat müracatı alındıktan sonra imar, itifaiye ve emniyet bakımında olumlu yazı isteniyor. Ruhsat komisyonu bu yazı sonrası 30 günlük zarfta iş yerini denetler. Eğer denetlemelerde eksiklik varsa iş yeri sahibine bilgi verilir. Eğer iş yeri sahibi bu eksikleri gidermezse ruhsat alması imkansız olur. İş yeri sahipleri ruhsat almak için belediyeye başvursa da belgeleri eksiksiz tamamlamak zorundasınız.

İçkili Kafe Açmak İsteyenler Dikkat!

İçkili kafe açmak isteyenler, açacakların yerin belediyesine başvuru yapması gerekiyor. Adli sicil kaydı, ikametgah gibi evrakları tamamlayan kişi iş yeri ruhsatının faaliyet konusunu açık alkol satış şeklinde talep eder. Bu talep belediye tarafından uygun görülürse tütün ve alkollü içki piyasası denetleme kurumuna başvurur ve izin ister. Açık içki satış belgesi için tütün ve alkollü içkiler piyasası düzenleme kuruluna başvuruda bulunması gerekiyor. Aynı zamanda kafenizin içkili yer bölgesi sınırları içinde kalmalı. Bu yerlerin içerisinde olan iş yerleri içkili çalışma izni alabilir. Okul ve dini yapılara 100 metre diğer kamu ve kuruluşlara da 30 metre uzakta olması gerekiyor.

Kafe İsmi Çok Önemli

Kafe ismi belki de her şeyden çok önemli. Çünkü isim ve hizmetinizle birlikte akılda kalacaksanız. Fakat isim alırken çok geç kalmamanız gerekiyor. Çünkü ona göre kart basacaksanız. Ne kadar hızlı olursanız sizin için o kadar iyi. Eğer pizzacı açıyorsanız içinde illa ki pizza isminin geçmesine gerek yok. Farklı olarak öne çıkmak sizin karınıza olacak.

Paranızı Doğru Kullanmayı Bilmelisiniz

Kafe açmak istiyorsanız, paranızı doğru kullanmayı bilmelisiniz. Kira bedelini, malzemeleriniz giderleri ve çalışanlarınıza vereceğiniz maaşları hesaplamanız çok önemli. Siz artık küçük bir işletme sahibisiniz. Kendinize bir hedef belirlemeniz lazım. Her ay belirleyeceğiniz bütçenin üzerine çıkmamanız gerekiyor. Çünkü ay sonunda yaptığınız cirodan biraz kar etmeniz gerekiyor. Yaptığınız işi seviyorsanız işletmenize de o özeni göstermeniz gerekiyor. Kendi işletmeniz olduğu için kafenizde her şeyinizle ilgilenmeniz gerekiyor. Başarılı bir kafe işletmek istiyorsanız her şeye hakim olmalısınız.

Konseptinizi İyi Belirleyin

Sizin diğer kafelerden farklı olarak ön plana çıkmanız gerekiyor. Eğer İstanbul'da bir kafe işletiyorsanız bir cadde üzerinde en az 2 rakibiniz var. Peki bu rakiplerin önüne nasıl çıkarsanız? Tabii ki kendi konseptinizi belirleyerek. Örneğin içkili bir yer işletiyorsanız her gün farklı konseptler ve kampanyalar belirleyerek müşterileri kendinize yönlendirebilirsiniz.

İletişim Her Şey

Kendi markanızı oluşturmak istiyorsanız iletişim konusuna önem vermelisiniz. Yani kafenize gelen müşterilerle kurduğunuz iletişim sizi ön plana çıkaracak. Çünkü aslında siz bir nevi kendi işinizin pazarlamasını yapıyorsunuz. Bunun için sizin kendinizden daha fazla ödün vermeniz gerekiyor. Şöyle düşünün, kendiniz küçük bir kafeye gidiyorsunuz, hem oranın hizmetinden hem de ürünlerinden oldukça memnunsunuz. Aynı zamanda sizin mutluluğunuz için fazlasıyla çaba sarf eden bir işletme sahibi görüyorsunuz. Buradan vazgeçmek sizin için mümkün olur mu?

Sosyal medyanın gücünü de unutmayın ve iletişim kurmaya buradan da devam edin. Onlara sorular sorun, yenlikleri haberdar edin. Bunun için daha önce yazdığımız Facebook ile küçük işletmenizi büyütmeniz için 10 ipucu başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800